måndag 11 mars 2013

Gromorgon kamrater!

Nu när vårsolen återvänt så har jag äntligen påbörjat årets odlingssäsong. Både för långsamma frön som ska bli stora plantor på balkongen och kolonilotten men också för frön som har en betydligt explosivare och kortare beräknad livslängd. Jag har satt ett gäng vanliga gula ärtor (de från butiken som man brukar koka till ärtsoppa) och en halv näve solrosfrön från fröpåsen som jag matat fåglarna med hela vintern. Både ärtorna och solrosorna har jag för avsikt att skörda redan som späda skott för att använda som primöringrediens i sallader nu på momangen. Ett riktigt bra och miljösmart sätt att minska konsumtionen av hittransporterade salladsblandningar och ärtskott från holländska växthus. Och så gott sen!

Är man odlingssugen kan jag verkligen rekommendera dessa två snabba enkla fröer eftersom du har skördeklara skott inom 2-3 veckor. Det enda du behöver är ett kärl, lite jord och vatten. Håll jorden fuktig och ställ i soligt fönster, så ska du se att det tar fart på några dagar. Som odlingskärl kan man använda allt från krukor, ituklippta mjölkförpackningar, köpesalladslådor, eller fina koppar med fat. Ta vad du har och gillar helt enkelt.

Skörda skotten när de är mellan 5-7 cm, då är de som godast. Och du, lämnar du kvar ett bladpar på ärtskotten så kan du få en andra och kanske till och med en tredje skörd. Latmansodling när det är som bäst.
 

2 kommentarer:

  1. Det ser så underbart ut när det växer :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja verkligen! Ett av naturens många mirakel att en torr ärta som stått i skåpet i två år exploderar i en grön stursk stjälk på några dagar. Lika häftigt varje gång!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...