lördag 28 april 2012

Kriskött?


Jag tänkte försöka skriva något om det här med att odla kött. Det är ju en väldigt intressant fråga. Går det att hindra världens stora konsumtionsbubbla genom odlade muskelceller?

I vintras gick en forskargrupp på ett holländskt laboratorium ut med nyheten om att de lyckats odla fram kött på konstgjord väg. Motivet har varit att ta fram ett alternativ till dagens miljöbelastande köttproduktion. Och det låter ju bra. Men frågan är hur det praktiskt ska gå till. Just nu kostar en odlad köttbit av hamburgerstorlek 250 000 euro(!). Ganska långt ifrån pangpriset för ett skrovmål på favorit-tjorren på hörnet. Forskargruppen menar dock på att man om 10-20 år kan ha fått fram en produkt som kan gå ut på marknaden.

I dag går hälften av jordens odlingsbara mark åt till köttproduktion och konsumtionen kommer att fördubblas de närmsta 40 åren enligt forskaren Mark Post. Man behöver inte vara matematiker för att förstå att dagens köttproduktion inte kan fortsätta som den gör nu. För om det sker en fördubbling av köttkonsumtionen så kommer all odlingsbar yta gå åt till enbart kött. Inga grödor, ingen mjölkproduktion. Bara kött. Det är dessutom en omöljig ekvation i och med att stora delar av spannmålproduktionen, dvs en andel av de övriga 50 markprocenten som i dagsläget odlas upp, går åt till foder till alla världens kreatur. Kossorna ska alltså produceras utan käk.

Det är ju tydligt att man behöver göra nåt åt den här ohållbara utvecklingen. Men är en svindyr smått gummiaktig burgare från labb verkligen rätt väg? Tyder inte hela den här frågan på hur sjukt invant behovet av kött är? Är kött så begärligt att vi är beredda att satsa miljarder på forskning i flera decenier för att eventuellt lösa en matkrisfråga som egentligen redan har en lösning? Dessutom en enkel och billig sådan som inte kräver mer forskning. Ät mindre kött. Ät inte kött alls. No BIG deal eller hur?

Om världens hela resursbalans står och faller med om du tuggar i dig skinka på frukostmackan och lövbiff på firmalunchen. Skulle du verkligen inte kunna offra de korvarna då? För att slippa vara delaktig i att rasera hela planetbalansen? För det är faktiskt så det ser ut. Och i och med att den här forskargruppen får anslag för att fortsätta sin forskning måste det finnas stora incitament för de betalande företagen. Kanske en framtidsbransch till och med.

Jag tror såhär, för att det här labbköttet på riktigt ska kunna vara med och minska överutnyttjandet av jordens resurser, minska klimatpåverkan och stoppa förlusten av biologisk mångfald, så måste den gå från att vara svindyr till att ersätta det här vardagliga slit-och-släng-köttet. Köttet till makaronerna och potatisen. Köttet som barnfamiljerna och ungkarlarna och de snåla tanterna köper. Det icke värdesatta köttet som man köper bara för att mätta magen. Det kommer inte att vara med och förändra världen om labbköttet fortsätter att vara så dyrt att bara några få flotta människor äter det på samma sätt som man idag hivar i sig rysk kaviar och ostron. Man behöver nå massorna för att kunna påverka helheten. Men för att ta sig hem till Svensson så måste labbköttet vara övertygande gott och vara spöklika dagens köttprodukter. Det borde addera något forskningsdecenium till va? Gummiburgare kommer inte att slå i de kräsna svenska hemmen, det är ett som är säkert. (Då borde väl sojakorvarna och quornbitarna ha slagit för länge sen?)

Men det är inte bara svenskarna som måste övertygas, labbköttet måste slå internationellt också. Även om britterna och amerikanerna överlag äter junkmeat och förmodligen inte skulle känna någon större kvalitetsskillnad så tror jag att det finns stor risk att det odlade köttet kommer att kunna utvecklas till en nord-sydproblematik med tydliga uppdelningar på vilka som kommer att äta labbodlat och inte.  På samma sätt kan det bidra till klasskillnader inom länder. Antingen förblir det en dyr vara som välbeställda provar på någon gång ibland, lite som man gör med strutskött idag. Eller så lyckas det bli ett slit-och-släng-kött och då är det bara låginkomsttagare som kommer köpa det. Välbeställda kommer alltid ha råd att köpa äkta djurkött. Närodlat och vilt.

Jag tycker att labbköttet, trots att det tagits fram med godtagbara motiv, tar udden av stundens allvar. Man skottar fram en osäker genväg istället för att rikta om alla vägskyltar mot den stora enkelriktade motorvägen. Istället för att människor kommer att tvingas finna sig i en lägre köttkonsumtion så intalas konsumenten till att det finns mildrande alternativ. Det är precis samma problematik som med diskussionen kring de sk. ekologiska jätteräkorna. Idag är individens val så upp över öronen h-e-l-i-g-t att marknaden med alla medel försöker hitta någonting som får yrvaknade konsumenter till att sätta sig tillrätta igen och fortsätta konsumera nästan som vanligt.

Att inte basera varje mål mat med animaliska produkter verkar vara en omöjlig utmaning för gemene man. Konsumenterna beter sig som Kung John i tecknade Robin Hood och köttet är deras älskade tumme. Att dra ner på köttet är ju inte svårt i sig. Tidigare generationer har gjort det. Då ansågs man inte vara vegetarian och radikal för att man käkade rovor och havregrynsgröt dagarna i ända. Eftersom alla gjorde det. Så såg matvanorna ut då. Så såg ekonomin ut. Och det är dit vi är på väg igen. Havregrynsgröt 2.0 om vi inte självmant väljer bort korven oftare. Och nu för tiden finns det mycket sexigare rätter att äta än rovor, även om biff-förespråkarna fnyser åt linssoppor som vore de sopor.

Jag tror alltså inte att det odlade köttet är rätt väg att gå. Att ersätta vår största proteinproduktion med en ännu dyrare och krångligare produktion känns inte hållbart. Det effektivaste sättet att lösa miljöproblem brukar vara att reducera dem. Att identifiera källan till problemet och hitta ett alternativt bränsle med mindre utsläpp och till en lägre kostnad. Har man redan den effektivaste lösningen så brukar inte en mer kostnadskrävande och tidsödande variant vara så himla intressant.


5 kommentarer:

  1. Håller med till 110 % och måste hylla ditt språk också "skottar fram en osäker genväg istället för att rikta om alla vägskyltar mot den stora enkelriktade motorvägen". Det är en underbar metafor och spot on. Som du säger om "köttätarna idag rynkar näsan åt quorn och sojaprodukter så lär de inte nöja sig med vad som helst som substitut. Är man driven av en enda faktor "att det ska smaka gott" då är man ganska långt ifrån att vara solidarisk med andra.

    SvaraRadera
  2. http://skogensrst.vpsite.se/MILJ-T-NK.html

    SvaraRadera
  3. Tack Linda. Fantastiskt klokt! Jag är sååå glad att jag slutat äta kött. Snart är det fiskens tur att fasas ut.

    SvaraRadera
  4. Så himla bra skrivet. Jag anser att det inte är nödvändigt att äta kött över huvudtaget och att då äta kött odlat i lab känns för mig väldigt främmande. Att köttproduktionen kommer att öka kommer inte att leda till att planeten inte orkar med längre. Vilket i sin tur leder till att vi kommer att få leva med (om vi överlever) stora svårigheter att få tag i mat. Då kan man undra om det inte är bättre att kanske ha lite köttfria dagar lite då och då. För planetens skull.

    Jag kommer inte ihåg vilken kommun det var i Västsverige som införde en köttfri dag per vecka i skolorna och det blev ett himla liv. Men om de gjort det utan att berätta det? Om de en gång serverat pannkakor, en gång ärtsoppa utan fläsk, en gång pasta med ostsås. Hur hade det sett ut då? Folk är så rädda om sitt kära kött så att det ibland hindrar dem från att tänka klart.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...