tisdag 20 mars 2012

Värmande vinterrusksoppa med squash och curry

Trots att det är vårdagjämning idag så har ju dagens känsla snarare varit att dra en varm filt över sig och stanna inomhus. De två senaste dagarna har vintern gjort comeback i stockholmsregionen, och för att inte deppa ihop passade jag på att festa på den här finfina soppan just för att den är helt ultimat att laga just en ruskig vinterdag. Bäst smakar den efter en hurtig skidtursdag, men en intensiv jobbdag får funka lika bra.

Det här är egentligen min mosters gamla squashsoppa med kyckling och curry, men jag har gjort om den till helvego såklart. Man gör lite som man vill, jag har testat flera varianter och bytt ut den stackars kycklingen mot ekolax, quornbitar eller gröna linser. Alla funkar fint. Men favoriten är nog ändå quornbitarna.

Ingredienser:
1 dl ris
2 st morötter
2 st gula lökar
1 dl/dm purjolök
1 msk smör
1-2 dl squash
1 msk curry
1 msk gurkmeja

ca 8 dl vatten
2-3 nävar quornbitar motsvarande två filéer alt 1 dl gröna linser
2 st grönsaksbuljonger
5 dl mjölk
½-1 dl cream fraiche

Gör såhär:
Skär morötter och lök i tärningar. Smält smör i en stor kastrull och tillsätt riset, curryn och gurkmejan och fräs under omrörning (om du gör soppan med gröna linser fräser du dem tillsammans med curryriset). I med lök och morötter i kastrullen. Häll i vattnet, mjölken, quornbitarna och buljongtärningarna. Låt småkoka i 20 minuter. I med tärnad squash och strimlad purjo. låt bubbla någon minut. Salta och peppra. Toppa av med cream fraiche efter tycke och smak.

Receptet räcker till 4-6 portioner beroende på hungernivå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...