onsdag 7 mars 2012

Badrumsskåpets onda andar

Igår kväll var jag på en föreläsning med miljöjournalisten och författaren Katarina Johansson som skrivit boken Badskumt - gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg. Både boken och föreläsningen handlar om alla de produkter vi har i våra badrumsskåp och vad de egentligen innehåller. Vad innebär de där evighetslånga kemiska orden i den finstilta ingredienslistan? Methylchloroisothiazolinone, triclosan, propylparaben, natriumlaurylsulfate, petrolatum, zinkpyrition, silicone, parfymämnen etc etc. Och framförallt. Vad gör de med vår miljö och våra kroppar?

Katarina berättade att vi i Sverige använder hela 110 ton hud- och hårvårdsprodukter om dagen.
Många gånger helt i onödan. eftersom vi är inpräntade med att man behöver alla dessa olika produkter.
Om man vill börja ingrediensdetektiva så är det första man bör ha med sig detta:

Det som står högst upp på ingredienslistan är det ämne/den råvara som finns mest av i produkten. 

I schampoo och flytande tvål till exempel är det nästan alltid vatten; aqua. Och i lypsyl är det nästan alltid petrolatum dvs mineralolja, dvs olja som man pumpar upp från havsbottnen och öknarna i Saudiarabien, dvs samma typ av olja man häller i sin bil. Mmm.

Jag fick med mig så mycket information från föreläsningen att jag tänkte pytsa ut det här på bloggen i omgångar för att inte drunkna själv, och dessutom dränka alla er andra, i ett unket skummigt badkar.

Men innan vi slutar för idag får ni ett webbtips: Simply Pure. Tydligen en bra sida att börja leta efter schyssta hud- och hårvårdprodukter på. Annars kan man ju alltid spana in produkterna på den lokala hälsokostbutiken. För man kan utgå ifrån att de där styliga glammiga produkterna från hyllorna i livsmedelsbutikerna, på åhlens och (pålitliga?) apoteket oftast inte är så mycket att hänga i granen. De är bara snygg marknadsföring och/eller rekordeligt pris (ja iallafall kortsiktigt).


Märk väl att "de flaskor man inte köper är de bästa flaskorna".


3 kommentarer:

 1. Vilken fin blogg! Jag ville bara tipsa om den här sidan: http://www.nopoo.se/ där det finns massor av idéer på hemmagjorda huskurer istället för skönhetsprodukter. Nästan alla hygien och kroppsvårdprodukter använder vi dessutom alldeles för mycket och ibland helt i onödan. Huden och hårbotten blir uttorkade av att vi tvättar den så ofta och sen smetar vi på mjukgörare så vår egen produktion av återfuktningsämnen hämmas. Om man lämnar kroppen ifred ett tag börjar den återanpassa sig så att man inte måste använda all :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. *alla kemikalier* ska det stå

   Radera
 2. Nea of Sweden är ett annat företag jag skulle vilja slå ett slag för!! Kolla gärna in dom. Jag är grymt imponerad av deras produkter!!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...