torsdag 16 juni 2011

Fröken Ekoreko grillar smartNu är det som sagt grilltider och vi lockas av det naturliga i att tillaga vår mat över öppen eld. Dock finns det många miljöbovar i och kring sättet vi grillar på. Här är några saker att tänka på för att vara miljösmart vid grillen.

1. Använd inte engångsgrill! Engångsgrillen innehåller paraffin, vilket är en fossil oljeprodukt. Men den största miljöboven är aluminiumformen där det åtgår mycket energi och fossila utsläpp vid tillverkningen. Om du trots allt använder en engångsgrill, se till att metalldelar hamnar i metallåtervinningen.

2. Tänd grillen om möjligt med eltändare. Använd inte tändvätska med paraffiner, välj etanoltändvätska eller vanligt hederligt tidningspapper.

3. Använd  grillkol som är FSC-märkt, alternativt vedträ från boden på landet. Maten smakar faktiskt betydligt godare när man använt vanlig ved till grillen. Läs mer om FSC-märkningen här.

4. Grilla mer grönsaker och mindre kött. Oj vilken kioskvältare, men faktum är att köttätarna minsann alltid tjallar grönsaker när jag är med och grillar, men väldigt sällan köper med egna. Maten blir godare av att blanda konsistenser och smaker, helt enkelt. Och det är nog väldigt få som sitter käkar en halv flintastek med köpepotatissallad till middag hemma i köket och därför är det märkligt att det är så vanligt med avskalade köttmenyer vid grillning. Att blanda ut grillbiffen med ett grönsaksspett är därmed inget revolutionerande.

5. Fixa egen marinad istället för E-nummerspäckade grilloljor. olivolja, soja, kryddor och örter. Inte svårare än så.

6. Ta med skräpet hem och återvinn.


Förresten sa jag ju att jag skulle återkomma med ett utlåtande om sojachorizon. Här kommer det:

Saftig= Nej
Kryddig=Nja
Mättande=Ja
Lättgrillad=Ja

Totalt får den en 3,5 i betyg, för att den är ett smidigt alternativ för vegetarianen när det vankas grillpicknicks. Lättare att få till en bra grillyta än vanliga sojakorvar, vilka lätt bränns vid och rullar omkring på grillen. Enkelt att ta med och mättande alternativ. Smakmässigt var det inte så man föll av stolen direkt. Smakade som vanlig sojakorv med aningen mer "starka kryddor". Lite mesigt, lite förutsägbart, lite trist i längden.

Jag för min del kommer fortsätta välja grönsaker och halloumi så ofta det går. Tröttnar aldrig och går att variera väldigt lätt. Quornfiléer är en annan vara jag ska välja oftare. Men Sojachorizon kommer ändå att vara ett bra alternativ vid spontangrillning och som komplement. Man slipper marinadgrönsakspåsarna och att slabba med grillspetten. Ett helt ok grillalternativ alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...