måndag 9 juni 2014

Odlingsmetaforer och årets första skörd

Juni, denna härliga men åh så hektiska tid. Allt som ska göras och planeras innan sommarsemestrarna drar igång. På jobben och på fritiden. Som tur är har nykolonialieringen av vår nya markplätt rullat på enligt planerna. Vi har reclame:at meter efter meter från ogräsrötternas våld. Försökt hitta samförstånd och skapar en plats för alla, både kultiverade kulturväxter, vackra utomlandsfödda bönor och råbarkade lokala asfaltsblommor. Dock har både ogräsarméer och rabattblommor tvingats bort och även sätta huvudena till för att skapa ordning i vår lottanarki. You can't win them all. Att etablera en ny koloni innebär bokstavligt att du får offra både blod, svett och tårar (av glädje och/eller uppgivenhet). 

Ok. Nog med metaforregnet. Vi har planterat ut fänkål, squash och kronärtskocka i omgångar. Vi har sått rättika, mangold, sallat, bondbönor och rödbetor. Vi satte potatis tre veckor efter alla andra. Och i helgen har vi skördat våra första blad av mitzunakål och dragit upp späda rädisor nog för att räcka till flera krispiga middagssallader.


Nu återstår en ynka pallkrage att rensa och fylla med de vaxbönor och gurkplantor som förgror hemma på balkongen. Och därefter ser jag framför mig detta; kaffe och bok i solstolen medan vår nyförvärvade gamla vattenspridare arbetar hårt men rättvist för att fördela vattenresurserna till alla landets plantor som behöver assistans.
1 kommentar:

  1. Caroline Forsström13 juni 2014 11:16

    Hejsan, Jag heter Caroline och skriver från Naturhistoriska riksmuseet. Jag har en förfrågan till dig, mejla mig gärna på caroline.forssrtrom@nrm.se

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...