tisdag 13 augusti 2013

Vandringsvänlig vegomat




Nu är jag tillbaka från min en och en halv vecka i Kebnekaisefjällen. Det var en fantastisk vecka med helt otänkbart fint väder. Jag hade laddat för 10 grader, regn och mygg men fick 20-24 grader full sol och nästintill myggfritt. Det innebar att jag gått med samma stackars sunkiga linne och shorts i över en vecka. Fjällen visade sig verkligen från sin bästa sida och jag besteg Kebnekaises sydtopp när solen strålade och fluffiga moln låg i fjärran. Helt fantastiskt. Men också galet jobbigt såklart! 2,4 mil tur och retur i mestadels terräng som fotot nedan.

En vecka i tält och med nästan dagliga vandringsturer kräver ju också bra bränsle i form av mat. Dessutom ska maten ta så liten plats och vara så lätt som möjligt, men också vara snabb att tillaga och klara sig utan kylskåp hela tiden. En utmaning för vem som helst, men kanske ännu mer för en vegetarian. Det finns ju ett relativt stort utbud av frystorkade köttgrytor, ölkorvar och annat torkat kött som ger näring och energi.
Utan att vara proffs på detta (kom gärna med tips på smarta matlösningar) tänkte jag berätta lite om hur jag tänkte och löste det:

Frukost 
Till frukost körde vi Sempers fruktgröt Banan och Päron, för att det är den enda gröten jag kan äta utan mjölk och sylt/mos, dessutom är den berikad med järn och vitaminer. Till det käkade vi knäckebröd med tubost. Kanske lyxade vi till det med en kopp te.



Lunch/Mellis
Tubost och knäckebröd är ju en hit till både frukost, lunch och mellis. Tubost finns i flera vegoutföranden; vi körde bl.a. hot jalapeno. God till lunchsoppan! Om man ogillar eller vill variera tubosten finns ju även messmör på tub (godast är ju "gammeldags") eller såklart den ekologiska vegopastejen Tartex.

En standardlunch för oss blev pulversoppor typ kantarell, sparris, eller minestrone. Den lyxigaste varianten var att en av de första dagarna, när vi fortfarande hade kvar ett hörn med mjukt bröd hemifrån, göra krutonger med lite citronolja och salt som vi toppade soppan med. Ett annat lyxtips är att ta med en liten bit parmesan och ett litet rivjärn som du kan toppa all typ av mat med. Blir plötsligt stjärnkrognivå (nåja) på pulvermaten. Utflyktslunch när vi lämnat gasköket i tältet fick bli varma koppen och knäckebröd såklart.

Som mellis/fika körde vi pulverkaffe (med pulvermjölk). Ballerina kladdkaka. Hemgjorda veganska powerbars, Knäckebröd med tubost. Nöt- och fruktpåsar. Den bästa gastronomiska upplevelsen under hela veckan var dock att efter 11 timmars vandring tillbaka från Kebne dricka Varma koppens blåbär/hallonsoppa på en sten bredvid en jokk. Himmel så gott det var! Den kan jag verkligen tänka mig att köpa till svamp- och skidutflykter framöver.



Middag
För att få utspel för min tveksamma läggning att hobbyaktigt recensera restaurangbesök likt krogkommisionen i tidningen följer här en recension av påsmaten vi köpt med oss till middagarna. Sammanfattningsvis kan vi säga att det var både högt och lågt. Även om högstanivån inte är speciellt skyhög vad gäller pulvermat.

Ett första middagstips är att köpa snabbris som bara behöver dra i hett vatten i 3 min. Perfekt både i lägret och ute på tur. Och dessutom väldigt bra att mata-till lite tunna soppor/varma koppen med.

- Knorr Sparrisrisotto: Väldigt bra faktiskt. Riktigt god och lätt att få till bra krämig konsistens på. Långt ifrån skolrisotton med ärtormajspaprika. Dock lite proteintunn. Och det skadar inte att fylla ut den med nåt mera matigt.
- Knorr Spaghetteria Formaggio: God och ostig! Men lite innehållslös, pimpa gärna med torkad trattkantarell eller kanske soltorkad tomat!
- Blå band Vegetarisk Pasta Carbonara: Bra att det är sojakött i det kan jag ge den, MEN hallå, det här är inte Carbonara någonstans. Snarare en gräddig färssås. Hur svårt kan det att strö lite hickory i varje påse för att få till den karaktäristiska baconsmaken som ÄR det enda som carbonara ska smaka. Besviken? Jo. Mycket.
- Blå band Chili sin Carne: Blå band går från botten till toppen kan man säga. Chili sin Carnen är riktigt riktigt bra. Mättande, mycket smak, bra med protein!


Vill man undvika färdigpåsarnas E-nummer, eller bara är ambitiös eller har gott om tid innan man reser så kan man ju göra egna middagspaket med t.ex. risoni och trattkantareller, linser, örter och buljong. Tänk bara på att riset/pastan bör ha lika lång koktid som linserna i så fall.

Är man ännu mer ambitiös kan man torka sina egna grönsaker i ugnen. Broccoli, lök, svamp, tomat. Vad som helst. För att lyxa till sina hemgjorda eller färdigköpta matpåsar.

Och vill man vara lite nostalgisk kanske man blandar till påsar med ingredienserna till pinnbröd.




Att vara vegetarian på fjällvandring är alltså rätt okej egentligen även om man får tänka till och leta lite extra efter bra mat innan man åker.




8 kommentarer:

  1. Vad kul med så fantastiskt väder!
    Jag är inte vegetarian men äter helst inte så mycket kött, och jag tycker att det är lite klurigt att hitta enkla vegoalternativ för det är ju som du säger så lätt att ta med torkad korv. Om man äter fisk så är vår favorit ett gott alternativ: pizza (man tar med torra ingredienser i en plastpåse och fyller på med vatten när man ska äta och knådar ihop degen, och steker den sen i pannan) med pepparrotsfärskost och rökt lax. Osten som blir över passar fint i linssoppan på linser, lök, buljong och timjan dagen efter.
    Bra idé med krutonger till soppan. Jag tycker man ska äta gått när man är ute!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips med pizza! Så lyxigt! Ett annat bra tips om man äter fisk är också makrill i tomatsås. Makrill är ett bra och grönlistat fiskval och är fullproppat med energi.

      Radera
  2. Vilket roligt inlägg! Och fantastiskt med så fint väder! Jag har en kompis som också nyss fjällvandrade och känner mig därför själv rätt inspirerad att prova på det, inte i år men kanske nästa år :)Alltid kul dessutom att läsa om smidig vego-mat och höra hur andra tänker kring det och få lite ny inspiration. Jag och min familj brukar åka till en ö på västkusten där man också vandrar mycket och där huset vi brukar hyra har mycket begränsat kök, så alla lätta vego-mat-tips tas tacksamt emot :)

    Vad det gäller korvar och sånt så finns det ju faktisk vego-alternativ på typ ölkorvar nu, dock endast i välsorterade vego-butiker förstås.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag kan verkligen rekommendera alla att uppleva svenska fjällen. De är närapå lika dramatiska som Himalayas toppar. Helt underbart vackert och stillsamt!

      Hade ingen aning om att det fanns vego-ölkorvar!! Hurra! Måste testa det framöver. Tack för tipset!

      Radera
    2. Kom på att ju ölkorvarna kan beställas på internet om man inte har tillgång till en bra vegobutik, kika här:

      http://www.veganlife.se/product.html/olkorv-chorizo?category_id=37

      :)

      Radera
    3. Ja, vego-ölkorvar, vad kul, bra tips!

      Radera
  3. Många bra tips! Finns en del vegetariska rätter på utemat.se och Naturkompaniet. Något dyrare än de som kan köpas i vanliga mataffärer, men de jag har provat är ganska goda :)

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Ville bara höra vart du fick tag i middagsrätterna ifrån knorr och blå band? Har letat överallt känns det som!

    Mvh Sabina

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...