torsdag 11 oktober 2012

En fruktbar idé
Det börjar poppa upp lite överallt nu; nätverk, kartor och sidor där en fruktlös person kan hitta herrelösa träd med äpplen, körsbär, plommon och annat. Alternativt hitta folk som gärna ger bort frukten från sina trädgårdar. Allt för att dugliga råvaror med en rikare smak än sina dyra importerade kusiner inte ska ligga och ruttna bort. Jag är ju som ni kanske redan vet en sann allmänningsfruktplockande entusiast. Hur är det själv? Köper du äpplen i affärn fast det står ett äppelträd utanför ditt hus eller på väg till jobbet?

Varför inte ta ett par minuter och spana in vardet finns fruktträd i din närhet och plocka ihop en kasse eller två? Göra mos, sylt, marmelad eller kanske lyxig äppelmust på ett av alla musterier i Sverige? Eller skänka frukt till äldreboendet runt knuten så kockerskan kan bjussa pensionärerna på äppelpaj på fredag? Frukten skänker ju mer glädje i magen än på marken.

 Det ursprungliga initiativet med kartläggningen av fruktträd kommer från Victoria Frances Qvarnström som grundade facebookgruppen Fruktförmedlingen vilken har varit väldigt uppmärksammad och florerat en hel del i olika medier. Nu i höst har även Äkta vara dragit igång sin rikstäckande kampanj Rädda fallfrukten, som syftar till att samordna denna naturens Robin Hood-aktivitet. De har tagit en del tips från informativa fruktkartan.se och sedan fyllt på med fler träd. Jag vet dessutom att nätverket Tillväxt samlat Stockholms allmänningsträd i sin skördekarta

Det finns alltså en lösning om du innehar en värkande vilja att förädla frukt även om du inte är lyckligt lottad och äger ett eget träd. Lycka till!


2 kommentarer:

  1. Tack för grymt fruktbara tips ;-)/ Cajsa

    SvaraRadera
  2. Helt rätt, precis vad jag också tänkt många gånger, att det är så mycket äpplen och annan frukt som bara ruttnar bort. Dela med dig om du har så det blir över. Jag är lycklig som kan plocka mängder med hallon i mitt hallonparadis. En del av det byter jag mot t ex svarta vinbär, äpplen och älgkött. Äppelkaka med glass är nog den bästa efterrätt jag vet!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...