måndag 14 maj 2012

Spara på energin i veckan
Måndag morgon innebär en ny vecka, ett vitt ark papper som ska fyllas med någonting vettigt och kanske till och med bestående. En vecka med helt nya möjligheter. Tänk om vi alla kunde ta den här veckan till att förbättra vår klimatpåverkan? Ruta in nya rutiner som blir en lika stor självklarhet som att borsta tänderna. Här kommer därför fyra enkla knep för att minska er klimatpåverkan hemma och på jobbet.

1. Minska temperaturen hemma med en grad. För varje grad du sänker temperaturen minskar energianvändningen med nästan 10 procent. Du kan på så vis spara upp till 300 kilo koldioxid per år.


2. Två tredjedelar av energiåtgången kring mobiltelefoner går åt till laddare som inte laddar. Enkel lösning är föga överraskande att dra ut laddaren när du inte laddar! Det är dessutom en brandfara att låta laddaren sitta kvar i väggen. Jag slarvar med detta själv. Aja baja.

3. Kyl och frys förbrukar i snitt 24 % av ett hushålls el. Välj därför en kyl och frys som är energimärkt med A, A+ eller A++. Det är också viktigt att inte ha onödigt kallt i kyl och frys; i kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 procent. Ett sista tips är att dammsuga baksidan på kyl och frys några gånger om året för att de ska kyla så bra som möjligt och inte damma igen.

4. Koka allt vatten i vattenkokare. Elektrisk vattenkokare är det snabbaste och energisnålaste sättet att koka upp vatten. Om alla skulle koka sitt vatten så motsvarar denna besparingen hushållsel under ett år för 22 000 villor. En vattenkokare sparar energi men också tid eftersom det snabbar på middagsmaten betydligt jämfört med om man ska koka upp det kalla pastavattnet på spisen.

Win win alltså!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...