torsdag 24 maj 2012

Cykeltrenden som gör nåt enkelt onödligt krångligt
Det här är den bästa stunden på dagen just nu. Att få cykla hem på min rostiga gamla hoj utmed syrenhäckarna i eftermiddagssol. Önskar att man kunde kapsla in lukten av blommande hägg, lönn, syren och brännässla och publicera den på bloggen. Jag doftknarkar till och från jobbet och djupandas så mycket att det gör ont.

Att cykla ger mig bästa frihetskänslan och vi är många i stan som väljer muskeldrivna färdmedel. I Stockholm har det dessutom blivit lite av en sport att spurta fram på cykelbanorna i full utrustning trots att man bara cyklar 3-5 km. Och alla sätt att cykla är kanske bra sätt? Men man behöver faktiskt inte göra det så svårt. Att kitta sig full med lycra, nya cykeltillbehör och silvernitratdränkta strumpor tycker jag förtar lite av den miljöpositiva känslan av att ta cykeln till jobbet. Att därtill köpa ny cykelmodell varje år är faktiskt lika onödigt som vilken annan slit-och-släng-konsumtion som helst.

Självklart är det bra att ha schyssta grejer, men man ska inte behöva köpa ett sportset för att ta cykeln till jobb och skola. Min pappa är ett bra exempel på det. Han är en sån som letar cykelvrak i dikena och tar hem och bygger om dem. Han cyklar till jobbet varje dag på någon av sina vrakfynd. Året om. Och hans tillbehör är cykelhjälm och lampa. Svårare än så behöver det inte vara.

Stockholm stad har förresten en fiffig cykelreseplanerare där man kan skriva in start och mål precis som i lokaltrafiken. Sedan får man en resväg uträknad samt hur lång tid det tar och hur många kalorier man bränner. Man kan också välja om man vill ta den kortaste vägen eller om man vill ha så mycket cykelväg som möjligt. Info om närmsta cykelpump, cykelparkering eller lånecykel finns med. Supersmart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...