måndag 3 oktober 2011

Hur jag tänker kring fiskkonsumtion


 
Det har inkommit förfrågningar om hur jag tänker kring fiskkonsumtion och vilka val jag gör. Därför tänkte jag redogöra för detta här och nu. Men först hoppas jag att du har lust att titta för följande klipp. Som någon slags uppvärmning..


Som filmen visar finns det många problem med fisket i världshaven. Tyvärr visar den bara en bråkdel av allt skit som fiskeindustrin pysslar med ute till havs. Förmodligen för att man inte pallar höra om alla problem på en gång. Filmen tar också upp att det är enkelt att göra bra val i fiskdisken. Det håller jag med om och man kan absolut känna sig som en god konsument om man håller sig till KRAV- och MSC-märkt fisk (se nedan vad de olika märkningarna kontrollerar).

Jag har just börjat äta lite fisk igen efter ett uppehåll på fyra år. Jag är dock petig med vilka fiskar jag äter. Man kan säga att jag delar in fiskarna och skaldjuren i olika listor. Svarta listan, rödoranga listan och gröna listan. Men listorna utgår mycket ifrån och liknar därför Naturskyddsföreningens fiskguide. Med några få justeringar. Överlag kan man säga att alla fiskar som inte är helt klockrent okej att äta också är dem jag undviker.

GRÖNA LISTAN
Fiskar/skaldjur som jag vet finns i livskraftiga bestånd, fisk som inte innehåller miljögifter och som kanske till och med bidrar till att haven mår bättre.

- Blåmusslor och Ostron (odlade) (bidrar till att ta upp näring från havet och minskar därmed övergödningen).
- Sill (ökar i och med torskens nedgång och äter dessutom torskyngel, därför bra att öka konsumtionen och hålla sillbestånden i schack).
- Sej
- Makrill
- Hummer
- Hoki
- Havskräfta (burfångad) skonar havsbottnen jämfört med trålfisket

samt insjöfiskarna:
- Abborre
- Gös
- Gädda
- Lake

SVARTA LISTAN
Fisk och skaldjur som jag aldrig skulle äta, ens om jag blev bjuden på det.

- Tonfisk (dophin safe-märkning är bluff och båg och är inget annat än greenwash. Bestånden är överfiskade och vissa akut hotade).
- Jätteräkor (ekologisk katastrof och bidrar dessutom till social misär, våldtäkter, mord, undernäring och fattigdom)
- Ål (beståndet har minskat med sjuka 99%)
- Hälleflundra (akut hotad)
- Svärdfisk (akut hotade)
- Havskatt (dåliga kunskaper om bestånden)
- Marulk (Fångas innan de hunnit fortplanta sig)
Dessutom alla typer av hajar och sköldpaddor. Men det känns nästan för självklart för att nämna.


RÖDORANGA LISTAN
All övrig fisk. Fiskar som inte känns bra, som jag vet är överfiskade i vissa bestånd och/eller som jag är osäker på. Jag undviker dem.

- Torsk (vissa bestånd ok andra inte, jag vill inte ta risken)
- Kolja (samma här)
- Flundra (undvik att köpa fiskar under 20 cm eftersom de då inte hunnit fortplanta sig).
- Strömming (höga dioxinnivåer i bestånd från Östersjön, inte nyttigt oavsett om man är kvinna i fertil ålder eller inte)
- Lax (vilda laxar är överfiskade och odlade laxar sprider sjukdomar till de vilda bestånden samtidigt som de bidrar till överfiske av andra fiskarter sk. "foderfiskar").

Dessutom vill jag inte äta fiskbuljong, kaviar eller andra livsmedel där fiskursprunget är otydligt. Låter kanske onödigt strikt? Nja. Jag tacklas ganska mycket med mitt egna dåliga samvete. Därför skippar jag hellre en fisk för mycket än en för lite. Men det är så jag tänker och gör mina val. Jag förväntar mig inte att alla ska tänka och göra samma val. Däremot blir jag otroligt glad och peppad när folk väljer bort fiskar från den svarta listan (och lite besviken när man inte gör det).


Märkningar av schysst fisk:

MSC - (Marine Stewardship Council): internationell märkning som tar hänsyn till bestånd, bifångst och påverkan på havsmiljön.
Krav - Svensk märkning som tar hänsyn till bestånd, bifångst, påverkan på havsmiljön och fiskebåtarnas miljöpåverkan.

Inom miljörörelsen handlar det mycket om världsfisket nu i höst där du kan läsa/lära dig mer. Naturskyddsföreningen har t.ex. drivit kampanjen Antiscampi ett tag och nu i veckan kör de igång "miljövänliga veckan" med årets tema fisk och skaldjur. Samtidigt har livsmedelsverkets miljösmarta kostråd blivit banlysta av landsbygdsminister för att de retade EU. På SVT visas även "har havet en chans".

Själv ska jag på en föreläsning nu på torsdag med inspiratören och EU-parlamentarikern Isabella Lövin, författare till boken "Tyst hav". En bok jag önskar alla skulle läsa. Fakta varvas med poetiska funderingar. Jag hoppas bli uppdaterad på tillståndet i havet efter det. Kanske berättar jag  mer på fredag.

1 kommentar:

  1. Tack linda! Ska skriva ut och ha i plånboken när jag handlar! :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...