måndag 30 maj 2011

Mitt inlägg i GMO-debatten

"GMO är miljövänligt" anser den pensionerade proffessorn Torbjörn Fagerström som tagit fram en rapport för Finansdepartementet om att Sverige och EU borde införa GMO-grödor för att inte gå miste om konkurrensfördelar och mångmiljonbelopp.

Att GMO skulle vara miljövänligt är dock lika sant som att köttindustrin minskar växthuseffekten. Jag tänkte förklara varför, med hjälp av några videoklipp som talar för sig själva. Först ut är Percy Schmeiser, en fd bonde och fröförädlare som tagit strid mot Monsanto (världsledande GMO- och bekämpningsmedelsföretag). Schmeiser upptäckte nämligen att hans grödor blivit korsbefruktade av genomodifierade grödor från en granne genom att frön transporterats med vinden mellan fälten. På grund av detta förlorar Schmeiser den fröbank som tagit honom 50 år att utveckla och blir till råga på allt stämd av Monsanto för olaga innehav av GMO-grödor. Denna händelse skulle leda till ett flertal rättegångar och en livslång kamp mot Monsanto som företag.

Jag lyssnade till Percy Schmeiser på ett seminarium på Södertörns högskola för några år sen och det är en av de mest upprörande föreläsningar jag varit på. Monsanto är utan tvivel ett otäckt företag som förutom att de sysslar med produkter som minskar den biologiska mångfalden, öka beroendet av bekämpningmedel och gör bönder beroende av att köpa in utsäde varje säsong då GMO-fröerna är sterila, även använder metoder i samma anda som motorcykelklubbar; utpressning, hotelser och stalkning mot personer som går Monsanto emot.

Jag kan rekommendera dokumentären "David vs Monsanto" som finns som helhet på youtube. Här är första delen som tar upp Percy Schmeisers historia.




Om du inte orkar lyssna på Schmeisers egna upplevelser kring Monsanto (igen) så tycker jag du kan klicka fram till 04.10 så får du höra varför genmodigierade grödor inte är miljövänliga, dvs här kommer svaret på Finansdepartementets rapport.

Det som luktar riktigt illa om Monsanto och andra GMO-företag är att GMO-grödorna är framtagna för att fungera ihop med företagens egna bekämpningsmedel. Man blir som bonde därav beroende av att dels köpa in Monsanto-utsäde varje år, men också tillhörande bekämpningsmedel och i vissa fall konstgödsel. Att sprida genmodifieringen till Europa och världen bidrar till att sterilisera jordbruket och göra det beroende av ett vinstdrivande företag.

Att använda och vara beroende av bekämpningsmedel kan aldrig vara miljövänligare än att odla ekologiskt!

Tredjevärlden då? Jo vi har ju de klassiska GMO-argumenten om att genmodifierade grödor ska avhjälpa världssvälten och ge fattiga tredje världen-bönder bättre avkastning. Vandana Shiva, indisk miljöaktivist, ger sin syn på varför Monsanto vill sprida sina grödor runt om i världen. Och tänk, det handlar inte om goodwill.


1 kommentar:

  1. Jag blev så glad igår då jag körde in i en by i Frankrike och såg skylten "en GMO-fri kommun". Vive la resistance!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...