söndag 8 maj 2011

Rheum rhabarbarum


Rabarber är en riktigt fin sak att ha i sin trädgård. Framförallt för att den är det första man skördar på våren och därefter följer man den girigt och plockar några stjälkar under hela sommarsäsongen. Den är en riktig skrytsam växt, stor och robust och tar plats. Inte är den knusslig heller. Det enda den vill ha är några timmars god sol under dagarna.

Har appropå oknussligheten hos rabarbern läst följande historia om någon som grävde upp sin rabarber för att flytta den men som sedan glömde bort den. Sommaren gick med rabarber uppe ur jorden, rötterna solexponerade och torka värre än öknen. Som final avslutades denna rabarberplanta med att den blev överkörd av gräsklipparen, och det som blev över av den stackars rabarbern ströddes ut i alla rabatter tillsammans med det övriga gräsklippet. Men döm om odlarens förvåning när det säsongen därpå började växa små rabarberplantor överallt i rabatterna. Snacka om överlevare!

Denna sköna majsöndag skördade vi de första stjälkarna rabarber från vår koloni. Vår planta har fullkomligt exploderat i kraft och energi och jag satt och tog bort säkert åtta rabarberblommor som stod i knopp. Blommorna skär jag av för att plantan istället ska lägga energi på att producera mer stjälkar, som i sin tur innebär mer paj till mig.

Nu blir det till att göra världshistoriens godaste rabarberpaj till kvällsfikat. Mammas hemliga recept.

2 kommentarer:

  1. Ååå, kanske går att byta till sig det, mot något annat recept...?

    SvaraRadera
  2. Det kanske ska gå för sig.. Kanske mot några surdegsbrödsrecept? Det där grahamsbrödet blev jag lite avis på till exempel?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...