torsdag 21 november 2013

Woopies!!





Nej det handlar inte om nåt nytt makronrecept, utan tänk istället små sega kladdkakor med krämig och len chokladtryffel emellan. Låter det gott? OMG. Det är så sjukt gott! Och passar superbra till kommande helgers adventsmys eller festtilltugg eller när som helst när du vill bjussa på trettio mörka chokladdrömmar.


Ingredienser

125 g  smör, rumsvarmt 
2 1/2 dl  strösocker 
1  ekolischious ägg 
3 1/2 dl  vetemjöl
2 dl  kakao (fairtrade!) 
1 1/2 tsk  bakpulver 
2 krm  salt 
1 dl  gräddfil 
1 1/2 dl  mjölk

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smöret och sockret så det blandas hyffsat. Knäck i ägget och fortsätt vispa till en fluffig smet. Blanda övriga torra ingredienser i en skål och sikta sedan ner det i smör- och sockerfluffet. Tillsätt gräddfilen och mjölken och vispa till en jämn smet. Spritsa ut små klickar av smeten på bakplåtspapper. Klickarna bör vara i storleken av en femkrona. Lämna utrymme emellan klickarna eftersom smeten flyter ut i ugnen. Grädda i 10 min, de är godast om de fortfarande är lite mjuka/sega så låt dem inte stå inne för länge.

Chokladtryffel med hasselnötssmak
125 g  mörk choklad (70 % och fairtrade + kravmärkt) 
1 dl  vispgrädde
100 g hasselnötsmassa
25 g  smör, rumsvarmt 
1 krm  salt 

ELLER

Chokladtryffel med hallon
150 g  mörk choklad (70 % och fortfarande fairtrade + kravmärkt) 
1 dl  vispgrädde
0,75 dl hallon
1 msk honung
25 g  smör, rumsvarmt 
1 krm  salt


Med tryffelkrämen tänker jag att man kan gå lite bananas och smaksätta den med det tryffelrecept man gillar allra mest. Originalreceptet är på hasselnötstryffel men jag tänker att t.ex. hallontryffel inte heller skulle gå av för hackor.

Gör:
Värm grädden i en kastrull och hacka chokladen i mindre bitar. När grädden är bra varm tar du av den från plattan och häller i chokladhacket och rör tills den smält. Ha i smör, salt och hasselnötskrämen. Låt stelna utomhus/på köksbänken någon timme.

Obs! Om du gör hallontryffeln så värmer du hallonen och mosar eller mixar den till en jämn massa innan du blandar i den i tryffelsmeten tillsammans med honungen. Och om du ogillar kärnor så tryck hallonmoset genom en sil, innan du blandar i den i tryffelsmeten.

Bygg:
När tryffelsmeten har stelnat så brer du på tryffel i ett tjockt lager på undersidan av en woopiekaka och trycker sedan dit en andra woopie med botten först.

Inte särskilt svårt (trots långt recept)! Och så supergoda att det är omöjligt att bara ta en!







2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...