onsdag 2 oktober 2013

Läsgodispåsar - smart bokprojekt!
De hänger lite överallt i kommunen, de svarta påsarna med tryck och med en hemlig överraskning i. Nämligen en näve böcker indelade i en godisklingande kategori per påse. En enligt mig genial och kreativ idé! Hurra för de modiga biblioteken i kommunen satsat på detta för att hoppas nå ut till nya individer som inte brukar ha vägarna förbi biblioteken. Jag var ju bara tvungen att prova en läsgodispåse. Jag valde gammeldags karameller och i den låg fyra böcker som jag länge tänkt att jag ville läsa. Det kändes lite fel att bara kroka av en påse från hängaren och slänga upp den på axeln och ta med den hem. Nästan lite som stöld, eller kanske snarare med ett stort förtroende på mina axlar.

 

Jag älskar att biblioteket försöker tänka nytt och har inspirerats av gerillabiblioteken som poppat upp som svampar i bl.a. USA, Tyskland och även svenska städer (du vet, när det plötsligt står en bokhylla med böcker att hämta/lämna mitt i det offentliga rummet utan krav på återlämning eller ersättning). Ett sant exempel på social hållbarhet som skapar gemenskap och mervärde för medborgaren. Värt att nämna är också att det i varje påse finns ett lättläst alternativ, även detta för att locka ovana läsare att ta sig an en bok. Ja. Jag gillar det här projektet, framförallt för att det är så väl genomfört med snygga designade (fairtrademärkta) tygpåsar, bra bokval och en fin anteckningsbok där man kan skriva vad man tycker om projektet eller vad man gillade med böckerna. Tumme upp till idékläckaren och till bibliotekschefen som vågade tänka annorlunda och satsa resurser på detta.

Såhär stod det i en intervju i biblioteksbladet angående lanseringen av läsgodispåsarna:

"Inspirerade av gerillabiblioteken som började växa fram på kaféer och i gatukorsningar i USA efter den ekonomiska krisen, har Bibliotek Huddinge dragit igång det läsfrämjande projektet ”Läsgodis” som kommer att pågå under hela 2013.

Runt om i kommunen har minibibliotek att placeras ut i form av illustrerade tygpåsar med böcker indelade i olika smaker: Söta, sura och salta böcker, gammeldags karameller och familjeblandning. Påsarna kommer att finnas upphängda på tamburmajorer i simhallar, Folkets hus, Vårdcentraler, ungdomsgårdar, kyrkan osv…

– Det kommer att finnas tre påsar av varje smak. Tanken är att man tar en påse, tar med den hem, läser och när man är klar hänger man förhoppningsvis tillbaka påsen där man tog den eller lämnar in den på något av våra bibliotek, berättar Linn Samuelsson, webb- och kommunikationsansvarig på Bibliotek Huddinge.

I påsarna finns också anteckningsböcker och de som lånar en påse uppmanas att skriva och berätta om sina läsupplevelser eller vad man tycker om böckerna och om projektet.
– Det här är ju en test – det kan hända att vi inte får tillbaka en enda påse. Men vi tänker att om man ger ett förtroende så återgäldas det, säger Linn Samuelsson.

– Det här är ett oprövat sätt för biblioteken att möta huddingeborna, på nya platser, i nya sammanhang och med ett helt nytt och roligt tilltal. Jag är väldigt nyfiken på hur det ska tas emot, säger Nick Jones, bibliotekschef i Huddinge Kommun.*Projektet genomförs med stöd av Kulturrådets medel för läsfrämjande på 100 000 kronor. 3 kommentarer:

 1. Vilket bra projekt! Böcker mår bra av att röra på sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Jag försöker ha ett gemensamt bokbibliotek med mina vänner, där man lånar ut böcker till varandra.

   Radera
 2. Har stött på liknande bokprojekt tidigare (inte konkret) och tycker de låter så mysiga. Kul att du nappade!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...