tisdag 15 oktober 2013

Våtservetternas smutsiga kemikalieinnehåll
Våtservetter verkar vara lite kluriga produkter. De kan ju vara praktiskt att använda i situationer där vatten och tvål är svårt att hitta. I bilen t.ex. eller på utflykt. I var och varannan barnvagn ligger det förmodligen ett våtservettspaket för akuta blöjbyten in the middle of nowwhere.

Men vi bör fundera på om och i så fall hur vi använder oss av dem eftersom de även har visat sig kunna innehålla en hel del kemikalier som är allergena eller på annat sätt hälsofarliga. Man kan ju fundera på varför det finns en kemisk produkt för användningsområdet "rengöra en barnrumpa" som lika effektivt tvättar bort smuts och olja i en verkstad. Jag menar, ibland behöver man inte skjuta högst för att nå sitt mål.

Redan 2007 kom tidningen Vi föräldrars testrapport av kemikalieinnehållet i våtservetter (19 produkter som säljs i Sverige). I rapporten kan man läsa att det vid tidigare undersökning 2005 fanns riktigt otäcka = hälsofarliga, och numer förbjudna, kemiska ämnen i våtservetterna. Dessa verkar idag vara utfasade och ersatta av andra mindre ruskiga ämnen. Dock kvarstår faktum att våtservetter fortfarande innehåller kemiska ämnen som har påvisad eller misstänks innebära en hälsorisk. Hälsorisken är störst för små barn vars hud är känsligare än en vuxens. Däremot är det inte så bra för någon att få i sig ämnena via munnen. Så att tvätta barnhänderna och munnen med någonting annat än våtservetter är ett bra tips. Att göra som en vän till mig, och på en picknick stolt tvätta medköpta vindruvor med våtservetter är också en tveksam lösning för att slippa få i sig kemikalier. Det blir ju tyvärr bara att man byter en kemikalietyp mot en annan.

Lösning på problemet är i första hand att försöka byta våtservetterna mot torrservetter i papp (eller ännu hellre bomullstrasor) och alltid ha med sig en flaska vatten att väta den med (plus ev tvål). Funkar kanske bäst i barnvagnsfacket där föräldrarna ändå alltid har utrymme för att lagra allehanda användbara prylar. I andra hand finns det flera miljömärkta och parfymfria våtservetter som är ett bättre val (se testundersökningen). Dessa bör dock ses som en räddare i nöden och inte som ett dagligt hjälpmedel enligt kemikalieinspektionens barnbroschyr. I vissa situationer kan det ändå vara smidigast med färdigfuktförpackade servetter som håller en evighet, typ för sommarens glasskladdskatastrof i bilen kanske.

Framförallt bör man nog fundera på alla de tillfällen som man faktiskt har tillgång till kranvatten och tvål och enbart av, ska vi kalla det, lathetsskäl väljer att dra fram en färdigfuktad kemikalieimpregnerad pappfibertrasa trots allt. Det kanske känns lite onödigt när man känner till riskerna?


Dock ska tilläggas att Vi föräldrars undersökning enbart tittat på våtservetter som riktar sig mot barn och baby. Man ska även vara medveten om det finns andra våtservettprodukter som har en vuxen målgrupp och som inte, mig veterligen, har utretts för vilka kemiska ämnen som ingår i dem. Troligtvis har de inte samma tryck på sig att vara fria från bl.a. allergiframkallande ämnen som barnprodukterna har. Alltså ännu en anledning att fundera ett varv till innan man köper dem, för att undvika att utsätta sig för hälsovådliga ämnen i onödan.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...