söndag 28 april 2013

Kolonipremiär - Översvämning och fågelholk
I lördags var det dags att släppa ut cyklarna efter den långa vintervilan och trampa iväg till lotten för första gången i år. Alltid en lite dubbel känsla det där. Oro över hur mycket ogräs som krupit in i odlingsrutorna under vintern, bitterljuv spänning över hur årets odlingsår kommer att bli (minns ju förra året med förskräckelse), pepp över att få sätta igång och göra fint och planera vad som ska vara var. Vi inledde vår fjärde säsong i en strålande aprilsol och precis lagom varmt. Precis sånt väder som är värdigt en premiär.

Det som mötte oss var en lott med gul gräs, påskliljor, gamla plastkrukor och en översvämning i vårt tjusigaste planteringshörn. Vitlöken hade kommit upp en decimeter men stod som i en risåker pga. allt smält- och regnvatten. Det första vi satte igång med var därför att gräva en ordentlig dräneringsränna.

Sen var det bara att sätta igång med ogräsrensningen i de lådor som inte var dränkta. Vilket var få, tack och lov. Det gäller att starta försiktigt! Det tar dock sin lilla tid, men är väl värt besväret när man kan jämföra resultatet med de orensade lådorna. 

Jag passade också på att sätta upp en fågelholk jag kom över i somras. Eftersom vi inte har några stora träd på lotten snörde jag ihop tre störar och tryckte ner dem i jorden bredvid den gamla komposten. Sen knöt jag fast holken och hängde upp den. Hoppas den håller sig stadig hela sommaren. Och hoppas att vi snart får en fågelfamilj till hyresgäster! Myyys!


Arbetet varvades med lika långa fikapass. Det är viktigt med återhämtningen! Tre fyra pauser hann vi med. Lite lagom sådär.


Efter att vi vårstädat bort allt gammalt skräp så som trasiga fiberdukar (sorken hämtar bomaterial), gamla gödselpåsar och trasiga krukor, sådde vi morot, gul morot, spenat, och rädisor i de två färdigrensade pallkragarna. Sedan satte vi på glastaket och fiberduken för att fixa fram lite växthusvärme innan vi cyklade hem. På vägen hem kom vi på att vi aldrig vattnade sådden. Hehe, så kan det gå när man är lite ringrostig. Jag tänker dock att nattfukten och några regnskurar förhoppningsvis är nog för att fröna ska gro. Men det tar inte många dagar innan vi är där ute igen. Nu kör vi!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...