måndag 22 april 2013

Att betala mer eller mindre
Jag har kommit fram till att det på det stora hela finns fyra olika miljöval man kan göra i mataffären som gör ens konsumtion mindre belastande på våra gemensamma naturresurser. Nämligen:
 1. Konsumera så lite som möjligt
 2. Köpa ekologiskt
 3. Köpa närodlat
 4. Köpa varor med kort datum
Av dessa är de första tre rätt givna och välkända, medan den fjärde ses lite mer som en bubblare för de flesta. Det tycker jag är synd. För genom att köpa varor med kort datum ser du till att minska alla helt schyssta varor som annars slängs från butikerna. Så enkelt är det. Ett jättebra sätt att bidra till minskad belastning av miljön samtidigt som du sparar kosing i plånboken. Så, har man inte möjlighet att betala mer för ekologiska varor kan man fortfarande göra fullgoda miljöinsatser genom att handla datum med kortare hållbarhet.

Det är lite olika hur butikerna gör med kort-datum-varorna. Antingen står dem i samma hylla som de vanliga varorna, eller så samlas varor med kort datum på vissa platser. Där jag handlar brukar det finnas två olika ställen i butiken; i den ena är det främst färdigmat, risifrutti, risgrynsgrötskorvar och dyl. I den andra är det mejeriprodukter och andra kylvaror som färsk juice osv där jag ofta är och rotar. Hos min lokala bagare köper jag gärna gårdagens surdegsbröd för halva priset (som ju bara är godare dagen efter bakdagen).  Dock väntar jag fortfarande på modiga handlare som även rear ut tryckskadade champinjoner, bananer med mera till lägre pris istället för att bara slänga dem.

Jag kan rekommendera att köpa kort-datum-produkter för sådana varor som man vet går åt rätt snabbt hemma, t.ex. fil och mjölk. Och om man gillar att baka så kan man också passa på att göra någonting av det man hittar. Kanske slänger du ihop en filmjölkslimpa eller baka en efterättspaj och vispa kort datum-grädde till eller gör en schysst omelett med grädde/mjölk. Våga vara lite kreativ och utmana dig i Vad-finns-i-ditt-kylskåp-leken genom att laga någonting oplanerat på det som ligger i kort-datum-disken. Om man vill gå all in så kan man ju även frysa de flesta livsmedel för att på så sätt pausa utgångsdatumet. Oavsett vad man gör så tycker jag att det är viktigt att först och främst våga tänka tanken.

I Sverige råder det överlag en slags hygienhysteri där man blint litar på den svarta datumstämpeln på förpackningarna och ryser av bara tanken på att äta nåt om klockan slagit en timme över midnatt dagen då mjölken ska gå ut.  Ett lite väl snävt tankesätt kan jag tycka. Vi måste ju våga lita på att vi själva kan avgöra när livsmedel är dåliga genom att använda lukt- och synintryck. Men för några vanliga livsmedel man man säga följande om hållbarheten efter bästföredatumet:

- Mjölk klarar sig vanligtvis 4 dagar längre än bäst före-datum om den inte stått utanför kylskåpet långa stunder. Om den står riktigt kallt kan den klara en vecka längre.
- Yoghurt håller vanligtvis 7-10 dagar längre än bäst före-datumet, pga. sin sura yoghurtkultur som fungerar som en naturlig konservator.
- Ägg håller i kylskåp hela 2-3 månader längre. Vilket beror på att bäst före-datumet är styrt av EU och begränsas till 28 dagar efter värpdagen, pga. att man vanligtvis förvarar ägg i rumstemperatur i de flesta europeiska länder.2 kommentarer:

 1. Bra inlägg!
  Jag fick lite perspektiv på det där med reducerade-varor när jag bodde utomlands, där var de betydligt duktigare på att sätta ner varorna och man kunde få stora påsar med grönsaker för 2-3 kronor! Det fick mig att ifrågasätta mina egna tankar kring bäst före-datumen och är betydligt mer frikostig nu. Men jag köper endast de nedsatta varor som jag kan tänkas använda, annars riskerar de bara gå i soporna hos mig.
  Jag har faktiskt sett åtminstone en svensk butik bunta ihop bruna bananer i en stor påse och sälja för 10kr. Vilket är kanon, de går ju att frysa in om man inte vill baka banankaka på direkten vill säga.

  SvaraRadera
 2. En oöppnad filmjölk eller yoghurt står sig över en månad efter datum, blir bara godare. Jag brukar köpa dem med kort datum o spara för att baka med. Gäller bara att vakta dem så inte ungarna städar ut dem. De får ju lära sig i skolan att bäst-före är lag... *suck*
  Önskar att man kunde få köpa brunfläckade bananer billigt, jag vill ha dem att baka på. Nu får jag köpa dem gröna o dyra o låta dem ligga en vecka. Störigt när jag vet att ICA slänger perfekta bake-bananer.
  /Trollmamma

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...