fredag 1 februari 2013

Summering av veckan




Sista veckan i januari är till ända. Förutom deppen över att snön regnat bort och peppen över att solen kommit tillbaka så det börjar vara ljust när man kommer till jobbet, så har det hänt en del saker i nyhetssverige.  Jag har sammanställt ett gäng nyheter som jag reagerat negativt samt possitivt på under veckan.

Veckans depp:

 Naturvårdsverkets beslut om ny vargjakt Största nyheten för veckan. Besvikelsen var total när NVV gick ut med att de i år igen förklarar att bästa sättet att värna en hotad art är att döda rara individer år efter år.

Miljöaktuellts svarta lista över makthavare som inte prioriterar miljöfrågorna
Svindlade att så många med sådan makt väljer att inte utnyttja den till långsiktigt vettiga beslut. Vi behöver en ny jordbruksminister som inte håller fiske- och skogslobbyisterna om ryggen, en ny finansminister som ökar och inte sänker miljöanslagen och som säger ja till grön skatteväxling. Vi behöver en chef på SVTs Aktuelltredaktion som lyfter upp miljöfrågorna i kultur- och nyhetsbevakningen.

Utrotningshotade pygmeelefanter förgiftade
I Sverige jobbar vi för att utrota vargen, och på Borneo förgiftas pygmeelefanter, antagligen för att de utrotningshotade djuren sticker människorna i ögonen. Ser svenskarna likheten eller förfäras vi bara åt att människor kan gå så långt i sitt agg mot obekväma djurarter?

Vi bilägare skyller bilutsläppen på fotgängarna
Den mest skrattretande nyheten. Att Vi Bilägare lyckats med konststycket att skylla utsläppen från bilflottan på gångtrafikanterna. Det är en lika desperat argumentation som Anna Maria Corazza Bildt brukar slänga sig med.

Av Sveriges mest förorenade områden har 9 av 10 fortfarande inte sanerats
Åh suck. Har vi fortfarande 18000 förgiftade gamla industriutsläppsarv i Sverige? Visst, vissa giftiga saker blir bara värre av att rota i. Men utred klart för sjutton och sanera de mark och vattendrag som sabbar badvatten, fisk och bärmarker.


Veckan pepp:

Regeringen ändrar sig och vill totalförbjuda Bisfenol A i Sverige
Efter år av påtryckningar från miljörörelsen har regeringen äntligen förstått problemet med den hormonstörande tillsatsen i typ allt vi äter och tar på. Känns bra att det inte bara är spädbarn som ska skyddas utan även resten av befolkningen. Nästa fråga ni kan ändra uppfattning i är förslagsvis dioxinförgiftad fisk som just nu bara ska undvikas av barn, kvinnor i fertil ålder, resten av EU och resten av EUs husdjur.

EU hotar med att dra Sverige inför domstol i och med vargjaktsbeslutet
EU-kommisionären Potocnik tar Sverige i örat och erbjuder assistanshjälp med att förstå och kunna ta fram en trovärdig förvaltningsplan på hur vargstammen ska hanteras i Sverige i decenier framöver. Om inte Sverige lämnar in en sådan plan snarast kommer Potocnik dra Sverige inför EU-domstol.

Carl Schlyter besöker Ojnareskogen och lovar att EU kommer att agera snabbt om Högsta Domstolen inte tar rätt beslut om kalkbrytningen
Åh fortsätter att älska EU idag. Calle Schlyter lovar att bussa EU-kommissionen på Högsta domstolen om man inte läser lagtexterna mer ordentligt och förstår vilken hiearki som gör sig gällande i lagboken.

Vegetarisk kost minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar
Kommentarer överflödiga.


Trevlig helg hörrni!


3 kommentarer:

 1. Alltså, jag kan inte för mitt liv förstå NVV's beslut. Kan verkligen inte.

  Och stackars, stackars lilla elefantunge som försökte väcka sin mamma. Snyft! Jag blir lite lätt aggressiv när jag läser sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man kan verkligen bli helt förlamad av ilska och upprördhet. Jag hoppas de hittar dem som gjort det. Och jag hoppas att NVV dras inför EU-domstolen.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...