måndag 11 februari 2013

Days like this - i skuggan av hästköttsskandalenDagar som dessa, med osande fuskköttsoro i nyhetsflödet är det extra sweet att vara vegetarian. Det måste liksom alltid komma minst en kött-som-inte-är-som-det-ska-nyhet varje år, och varje gång står man på sidan om och betraktar utan att vara berörd. Så skönt! Det är ju sällan som det sker fusk inom grönsaksbranschen. Tänk er till exempel rubrikerna att en morot blivit blekt och säljs som palsternacka eftersom morötter är billigare i produktionen än andra rotfrukter. Nej. Inte så vanligt på löpsedlarna.

Det mest verkningsfulla vegetarian-argumenten jag själv fick höra när jag var en velande köttätare var när min vego-vän och jag åt pizza och hon sa att "det bästa med att vara vegetarian är just att man alltid alltid kan vara säker på att det inte är något konstigare än grönsaker i ens mat". En skinkpizza t.ex. kan man aldrig riktigt vara säker på verkligen innehåller skinka, eller vilken kvalitet på skinkan det är? Är den gammal? Har den legat på golvet innan? Kommer den från en svensk gård eller från en dansk djurskyddsvidrig svingård? En vegorätt är en vegorätt är en vegorätt. Inget konstigt. Inget fuffens. Man vet att det alltid bara är grönsaker och kanske en ostbit i.

Det intressanta med alla krampaktiga köttätare är också den skepsis som ofta flödar när man pratar om ekologisk mat, Kravmärkt och Fairtrademärkt. "Kan man VERKLIGEN vara SÄKER på att det ÄR en kravprodukt och att de inte "FUSKAT" med märkningen????
På detta argument brukar jag svara att det enda du kan vara säker på är att de produkter som inte är märkta förmodligen INTE lever upp till kravkriterierna. Att om du är osäker på att de extra pengarna du lägger på t.ex. fairtradekaffe verkligen kommer producenterna till gagn, att det inte är barnarbetare, låna arbetsdagar, lägre löner än minimilön etc. Det du kan vara säker på när du väljer ett vanligt ickemärkt kaffe är att det garanterat är just; lägre löner, sämre arbetsmiljö, långa dagar, ev barnarbetare etc.

Tänk om denna skepsis istället skulle riktas mot de livsmedelsprodukter som ofta omnämns i media kopplat till orden skandal, krismöte, fusk och härva? Det vore ju faktiskt mer logiskt att tvivla på att produkter som tidigare t.ex. omkrivits för att det: innehållit glas, ändrats datummärkning för, behandlats med syra för att verka mer aptitliga, frustits in och tinats upp, malts om, fyllts med vatten, ändrats ursprungsmärkning för, eller som nu helt enkelt innehåller ett annat djur än det utger sig för.


5 kommentarer:

 1. Bra skrivet!
  Har känt mig så fri att jag inte behövt oroa mig över ifall jag köpt någon mat som inte är som den ska vara och därmed slänga en massa mat. Där var väl något gurklarm för några år sedan? Några mystiska bakterier de inte kunde lokalisera? Och frysta hallon har väl varit bov till kräksjuka. Men på det stora hela taget så är ju, precis som du skriver, hallon hallon och inte en sammanblandning av guvetvad....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis; ruccola, gurka och frysta hallon fått en del negativ uppmärksamhet på sistone så handlar det ju om ett visst parti eller en viss gård där det spridits salmonella eller andra sjukdomar. Det handlar ju inte om direkt medvetet mygel och fusk. Det är svårt att byta ut paprikan på pizzan mot morot utan att konsumenten märker något. Men att byta oxfilé mot biffstrimlor är lättare (om än genomskådat).

   Radera
 2. Bra skrivet. Håller med om precis allt. Och just det där med "Hur kan man veta att krav- och fairtrademärkta produkter verkligen lever upp till kriterierna?" brukar jag bemöta på samma sätt som du, men det är inte alltid så lätt. Vidare kände jag precis som du när ännu en köttskandal uppdagades, att åh, vad skönt att vara nästintill vegetarian (äter viltkött ibland och fisk) Svårare dock att få folk att inse att de måste dra ner på sin köttkonsumtion av hänsyn till miljö och klimat. I skolan då jag vikarierar som hemkunskapslärare fick jag höra av mina årskurs 6:or senast idag: "Åh, får vi laga kött, det är så himla gott" Inte lätt då att komma med kommentarer som - "Ja, men helst skulle vi hålla ner köttkonsumtionen och laga bara grönt..." Tack igen för en fin blogg :-)

  SvaraRadera
 3. Hej, trevlig blogg du har, mycket läsvärt! Jag måste bara fråga vad det är på bilden? det ser såå gott ut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack vad snällt! Soppan är en helt himmelsk fransk löksoppa (gratinerat med bröd och massa ost ovanpå) från Petite france; ett hyllat fik på kungsholmen i Stockholm. :) Bra tips om man vill äta god lunch eller smälla i sig Stockholms bästa bakelser.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...