onsdag 9 januari 2013

Säsongsgrönsaker på vintern






Nu på vintern är det extra svårt att äta varierad kost och samtidigt vara miljösmart. Som de västerländska människorna vi är, har vi såklart vant oss vid den nutida stora gastronomiska variationen som erbjuds i livsmedelsbutikerna. Vi både kan och vill äta det vi känner för årets runt. Som färska sockerärtor, sparris och rädisor i slutet av december till exempel. Inte alls miljösmarta val, tyvärr.

Det här med dagens stora variation av mat blev för mig så tydligt när jag såg på Historieätarna på SVT. Speciellt när de förklarade att statarna och fattigbönderna alltid åt en enda sorts gröt. Och det hela livet igenom. HELA livet liksom. En enda rätt tre gånger om dagen 365 dagar om året i ett helt liv. Det fick mig att sudda ut en del tankar på att det är himla ogörligt att bara äta rotfrukter hela vintern. Ja för det har jag tyckt själv (även om jag ändå pådyvlat en viss sambo att vi bör göra just det). För även om det kan kännas skralt med dagens mått mätt så har vi fortfarande otroligt mycket variationsmöjligheter för klimat- och miljösmarta middagar under vintrarna.

Kloka Maja Söderberg har spaltat upp hur man bör tänka i sin inspirerande bok "Sju årstider i Majas kök". Hennes matpyramider ser ni ovan där botten innehåller vad man bör äta ofta, mitten ibland och toppen sällan.

Under vintern bör man köpa och basera sin mat på:

- Rotfrukter
Så som morot, palsternacka, rödbeta/gulbeta/polkabeta, jordärtskocka, kålrot, rotselleri, persiljerot, svartrötter
- Kål
Som tex. rödkål, vitkål, savojkål, grönkål/palmkål/svartkål, brysselkål, kålrabbi. Dock inte blomkål, salladskål fänkål eller broccoli så där värst ofta.
- Potatis 
(Välj ekologisk och svensk pga den höga användningen av bekämpningsmedel i odlingen)
- Lök 
Rödlök, gul lök, vitlök, purjolök. Dock inte salladslök, då den odlats i växthus. (Välj ekologisk och svensk pga den höga användningen av bekämpningsmedel i odlingen)
- Äpplen
- Groddar/skott

Det innebär alltså att det är detta som ska dominera tallriken, sen är det fritt fram att pimpa tallriken med annat. Kanske en kravmärkt fisk, linsgryta eller andra grönsaker i någon god pastasås. Just för att tillgången är så dålig på grönsaker är det mer ok att komplettera med importerade (helst frilandsodlade) grönsaker från europa nu än under resten av året. En tumregel är att välja grönsaker från 1. Sverige, 2. Nordeuropa, 3. Sydeuropa. Undvik alltså grönsaker som transporterats från Syd/Nordamerika, Afrika, Asien.


Grönsaker man absolut bör undvika under vintern (pga långa transporter) är:
- Sparris
- Sockerärter
- Rädisa (vänta till säsongen för svenska rädisor börjar)
- Färska bönor


Mina vintermattips:

- Jag satsar mycket på att göra fina och matiga råkostsallader med vit- och rödkål och morot. Ibland med äpplen och nötter i, ibland bara med pressad citron över. Bara att välja bort den vanliga grönsalladen med tomater och gurka gör stor skillnad.
- Potatis potatis potatis. Denna fantastiska knöl går ju att variera i oändlighet! På vintern satsar jag på att ofta laga soppor, klyftpotatis, raggmunk (så går höstens lingonsylt åt också), potatismos, ljumna potatissallader med olivolja, bönor och rosmarin, och så kokt och stekt potatis förstås, men faktiskt inte så ofta ändå.
- Rotfrukter i ugn är en stående klassiker för en vegetarian. Men lagar såklart även vintriga soppor med dem. Grytor med morötter, palsternacka och kålrot är supergott. Och i gratänger i ugnen.
- Rödbetskokt quinoa med fetaost och diverse grönsaker är supergott och blir knallrött och tjusigt. Gärna med en sojafilé eller liknande till.
- Jag satsar också på att äta ur frys och skafferi på saker som stått sen i somras/höstas. Dessutom blir det en del bönor, soltorkade tomater och oliver i maten. Och ost! Vad skulle jag göra utan all min ost. Fetaost, halloumi, saganakiost, parmesan. Ja ni fattar. Med ost är ingen mat tråkig!
- Mina ambitiösa vänner brukar även ta sig för att göra vegetariska kåldolmar, vego-palt och annat spexigt som jag ännu inte vågat mig på.







3 kommentarer:

  1. Hallå! Fina tips!
    Jag undrar om du möjligtvis har några idéer på vad en som vegetarian kan äta till rårakor och dylikt? Förutom lingonsylten då. Inte för att jag inte skulle kunna smälla i mig ett berg av rårakor eller rösti utan några tillbehör, men ibland kan det ju vara kul med något till, något salt och kanske lite proteinrikt.
    Annars är grytor min vinterfavorit. Att kura vid bordet och värma händerna på skålen är halva nöjet med lunch.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj ja. Jag personligen smäller ju i mig mina rårakor/raggmunkar med bara lingonsylt och med en råkostsallad till. Men Min sambo gillar att steka soja-bacon till för att få det mer klassiskt. En annan variant är att riva halloumiost och ha i raggmunkssmeten. Det ger en supergod yta som är salt och matig. Men till det vet jag inte om lingonsylt passar, det är kanske godare att ha en kall yougurtsås till? Prova!

      Radera
    2. Halloumi i smeten ska jag absolut testa! Och undrar hur det skulle bli med halloumitärningar bredvid rårakorna, och nån äpplebaserad röra för det söta istället för lingon? Det får helt enkelt bli en experimentell middag i helgen!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...