torsdag 24 januari 2013

Fågelräknarhelg für alles!
I helgen är det dags för det stora ornitologiska eventet "vinterfåglar inpå knuten", då Sveriges ornitologelit tillsammans med hobbyskådaren och den totala nybörjaren går samman för att räkna in vinterfåglarna vid fågelborden utanför köksfönstret. Det är ett årligt evenemang som genomförs sista helgen i januari och alla som vill vara med räknar och antecknar antalet fåglar som syns utanför fönstret under en timmes tid. Därefter rapporterad fågellistan in till Sveriges ornitologiska förening. Förra året rapporterades det in fåglar från 19000 fågelbord runt om i Sverige.

Varför?
Evenemanget genomförs både för att öka kunskapen om fågelfaunan vintertid och för att på sikt kunna följa trender av ökningar och minskningar bland ett antal av våra övervintrande fågelarter. Du kan alltså bidra genom att räkna ”Vinterfåglar Inpå Knuten” i den "miljöövervakning" som genomförs av SOF och massor av intresserade frivilliga. Och glöm inte - fågelräkningen bidrar också till att öka dina egna kunskaper om fåglar och det är minst lika viktigt.

När?
Räkningsperioden omfattar fyra dagar från gryningen fredagen den 25 januari till skymningen måndagen den 28 januari 2013. Du kan räkna när som helst under den perioden.

Hur räknar man?
Räkna exempelvis under en timme och skriv upp och rapportera det högsta sammanlagda antalet individer av en art. Ser du 5 talgoxar, sedan 8 och sedan 6 så är det 8 som ska rapporteras.

När och hur rapporterar man sitt resultat?
Du som har tillgång till Internet kan rapportera på SOFnet t.o.m. måndagen den 10 februari 2013. Men det går fortfarande att skicka in pappersblanketten fram till den 15:e februari.


Jag tänkte att jag skulle försöka vara med på det här. Koka en god kopp kaffe, kanske knapra på en kaka och sen bara sitta och spana ut genom fönstret (som jag ändå gör varje dag). Känns kul, även om det bara är blåmesar och talgoxar som hälsar på min matstation på balkongen. Kanske kommer även hackspetten på besök just i helgen.

För nybörjaren är det här ett ypperligt tillfälle att lära sig känna igen och skilja på våra vanligaste fåglar. Passa på att låna en fågelbok på biblioteket inför helgen och har du inte redan matat fåglarna i vintern kan du skynda dig att köpa en talgboll eller liknande och hänga upp så hinner fåglarna hitta till dig innan helgen är över. Här finns tips om vilka fåglar som gillar vilken mat. Och här kan du få inspiration om att tillverka en fettbombsrestaurang.

Bilderna är från SOF:s bildarkiv.

2 kommentarer:

  1. Vilket bra tips! Detta var inget jag kände till men jag är bra sugen att prova på i helgen. Ska bara bli frisk från min lilla släng av influensa först.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja gör det! Dricka ingefärste och räkna småfåglar går ju att kombinera också! Krya på dig!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...