måndag 27 augusti 2012

När man låter sig inspireras av multinationella företags produktutveckling gällande sin egenodlade spenats frysförvaring




.. Ja om du låter dig göra det så kan resultatet se ut såhär. Spenatpuckar förvälda och infrysta i behändig portionsstorlek. Tidigare öste jag allt i en påse och frös in den egenodlade spenaten och mangolden i stora klumpar. Men det här är ju snäppet graciösare och en mer praktisk förvaring, och det tog bara snäppet längre tid.

Själva handhavandet när du tar hand om sin bladskörd är förslagsvis något i den här stilen:

1. Skölj bladen, så de inte är några blötdjur, mollusker, insekter på dem.
2. Koka upp lättsaltat vatten.
3. Släng ned en näve blad i vattnet och låt koka/sjuda tills de börjar bli mörkgröna och lite genomskinliga, tar cirka 1 min. Fiska därefter upp bladen med hålslev och låt rinna av och kallna. Jag lägger dem sedan i min sil.
4. Upprepa proceduren tills all spenat/mangold är förväld
5. När bladen är kalla formar du små bollar av dem i en för dig lagom storlek och lägger på en bricka.
6. Gör plats för brickan i frysen, skicka in den där och låt stå i ett par timmar/över natten.
7. Ta ut brickan med spenatpuckarna efter de frusit och lägg över dem i en plastpåse. Och så in i frysen igen.

Nu har du säkrat järnintaget för några månader framöver.

May the Karl Alfred-force be with you.





3 kommentarer:

  1. Hej! Jag skördade rödbetor i helgen och förutom själva betorna tog jag också hand om blasten och följde ditt tips om knytena (fast jag la dem direkt styckvis i påsen liksom platt, funkade jättebra och jag slapp diska en bricka och flytta knytena). Men nu till saken, jag googlade lite info om rödbetsblast och det verkar gå bra att använda som typ spenat, men det är flera som skriver att den ska vara ekologiskt odlad. Mina rödbetor är odlade i mina föräldrars land och antagligen har det åkt på något icke-eko-gödlingsmedel någon gång under sommaren. Vet du om det finns någon speciell anledning att den delen som är ovan jord skulle vara extra "giftig", och om den skiljer sig från t ex grönkålen som ju också växer ovan jord. Självklart skulle det kännas bättre med eko-odlat men det borde ju vara ätbart ändå? Väldigt inspirerande blogg förresten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm. Jag skulle tippa på att man menar att rödbetsblasten ska vara bekämpningsmedelsfri och därav ekologisk. Att eventuellt icke-eko gödningsmedel skulle omvandla blasten till något giftigt eller oätligt tycker jag låter långsökt. Så, så länge dina föräldrar inte ohyrebekämpat rödbetorna med någon insektsspray eller liknande tror jag att det är fritt fram att äta rödbetsblasten.

      Hoppas den smakar bra! Vad ska du göra med den?

      Radera
    2. Jag är nybörjare och tänker väl mest på att gödsel som blåkorn inte känns speciellt nyttigt, men det kanske beror mest på färgen... Hur som helst så är den ju då inte ekologiskt i strikt mening.

      Smakade lite på den när jag förvällde den, verkar ha fått en bra konsistens och lätt smak av rödbeta. Jag tänkte använda den som jag använder grönkålen, i någon slags gratäng, paj eller lasagne. Även stuvning borde gå bra. Har väl inte något fantastiskt näringsinnehåll som spenaten, men kan funka bra som extra krydda tror jag :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...