onsdag 22 augusti 2012

World Overshoot Day

Idag, den 22 augusti är det World Overshoot Day, det vill säga den dag då vi människor konsumerat den mängd resurser som vårt jordklot kan producera på ett år. Resterande månader tuggar vi i oss jordens reserver = inte hållbart.

Supermiljöbloggen skriver följande:
"Att dagen inträffar redan den 22 augusti är så klart anmärkningsvärt och detta än mer med tanke på att förra årets Overshoot day inträffade först den 27e september. Under lång tid har mänskligheten använt sig av jordens resurser men det var under mitten av 70-talet som vi gick över den magiska gränsen när vi använder mer än vad jorden klarar av att producera. Det globala fotavtrycket som mäts är en sammanslagning av en mängd olika miljöpåverkande aktiviteter, och tillsammans visar de på ett ohållbart konsumtionsmönster".
 
Jag tycker att vi uppmärksammar den här dagen med en ny film från "the story of stuff"-Annie Leonard. Den här gången peppar hon oss till att träna upp våra medborgliga muskler så att de blir lika starka som våra konsument-muskler. För om vi ska lyckas att förändra vår överkonsumtion av jordens resurser så är det ju inte primärt genom konsumtion vi når dit. Vi måste få ut vår åsikt genom annat än ett medvetet kassakvitto.


1 kommentar:

  1. Fantastisk blogg du har! Länkar självklart vidare till din via min blogg nu. /Hella

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...