tisdag 14 augusti 2012

Way out Vego
Jag har som 27000 andra tillbringat långhelgen i slottskogen i Göteborg och på festivalen Way Out West. Festivalen som i år stod för sommarens stora kött-snackis eftersom WOW meddelade dagen innan festivalen började att all mat som skulle serveras inne på området skulle vara vegetarisk. Så här motiverades beslutet i pressmedelandet:

...Allt för många tror att köttindustrin bara handlar om djurens livsvillkor och om människors hälsa, faktum är att det handlar lika mycket om resursslöseri och miljöförstöring. Festivalen vill pusha utvecklingen framåt. Vi gillar att vara först. Årets upplaga skriver historia och vi gör det ihop. Vi gör något annorlunda och nytt. Ingen vill tvinga på er en ändring av matvanor - se Way Out West 2012 som ett tillfälligt avbrott i vardagen om ni vill. 
Man kan tycka att några dagar med endast vegetarisk mat inte gör någon större skillnad på klimatet. Men det gör det; vi uppskattar en kraftig utsläppsreduktion på maten vilket minskar festivalens totala klimatpåverkan. Skulle vi dessutom få några av oss att minska vår köttkonsumtion över året, då kan vi komma riktigt, riktigt långt.


Under 2012 kommer Way Out West endast servera vegetarisk mat. Det innebär att all mat, både till personal, publik och artister kommer vara vegetarisk. Om ni väljer att äta en bratwurst efter festivalen är helt upp till er. Men under festivalen i Slottsskogen finns inte det alternativet. Vi tvingar inte folk att sluta äta kött, men om vi kan påverka miljön om så endast för några dagar så gör vi det. Vi vill sudda bort myterna om att vegetarisk inte är gott och inte mättar, vi vill ifrågasätta normen om att kött är det normala och vegetariskt det onormala.


En stor chock för många skulle det visa sig. Men även ett efterlängtat och vågat kliv fram för andra. Över 8000 personer har gillat länken med pressmedelandet på fb. Men i kommentarsfältet finns många som ifrågasätter beslutet. Många känner sig kränkta och att valet att inte servera kött inkräktar på valfriheten. 

Kommentarerna på fb från de som känner sig kränkta är i stil med:

Ett jävla skämt att bara servera vego mat. Alla dom som jobbar med att bygga upp området, scener, ljus m.m sliter hårt och behöver mkt protein och näring under dag för att orka. Det får man inte lika lätt genom gräsföda. Ni får gärna vara vegeterianer men praka inte på oss skiten!! Jag vill kunna äta det jag vill och inte bli tvingad till att äta sallad hela dagarna.

Och kommentarerna från de som gör tummen upp är i stil med:

Älskar alla missinformerade människor som pratar om allergier, dålig näring i vegetarisk mat, sjukdommar osv. fruktansvärt underhållande måste jag säga. Som nära på färdigutbildad läkare kan jag garantera er att vegetarisk kost inte innehåller mindre energi än kött, kolhydrater är kolhydrater, fetter är fetter och aminosyror (protein) är aminosyror. källan är mindre viktig. Tilläggas kan göra att kött innehåller ungefär 20 % protein, sojaprodukter brukar ligga på strax över 30, så är det protein ni vill åt så slopa köttet =) Tilläggas kan också göras att en vegan har 85% mindre risk att drabbas av en hjärtinfarkt. Fråga vilken kardiolog som helst om länken mellan kött och hjärt o kärlsjukdommar. Läs på innan ni uttalar er, tack för mig och ha en trevlig festival (önskar att jag var där)

Det vill säga, köttförespråkarna kommer med känsloargument, och vego-entusiasterna radar upp forskningssiffror och allmän fakta. Lite som det brukar vara alltså. Jag vill äta kött fast jag vet att det är dumt-mentaliteten.

Jag tänker inte säga så mycket mer än att jag tyckte att det var otroligt otroligt trevligt att för en enda gångs skull, kunna ställa mig i kön till vilket matstånd som helst och välja vad som helst från menyn. För i vanliga fall får jag utifrån mina matpreferenser starkt reducerade val om vad jag ska äta varje dag. Någon annan har liksom alltid bestämt det innan, på restaurangen, bistron eller i lunchcaféet. Jag blir nog bara förbluffad över hur ovana köttätare är vid detta, nu när ni någon annan plötsligt bestämmer någonting som påverkar era matpreferenser. Och jag förstår att det måste kännas ruskigt ovant. Det är bara det att man genom valet att frossa i kött idag reducerar möjligheten till det valet senare i livet. Manet-burgare och tångsoppa blir ingen uppkäftig av om några år, tro mig. Men det är det som ni indirekt serverar er själva, era barn och alla oss andra genom era val att äta upp planetens resurser snabbare än vad som är hållbart.

 

Det är nog lite det som Lugers presschef Joel Borgs försöker komma till i sin respons till GTs köttkupp, i samband med tidningen GTs gratis-köttutdelning utanför festivalområdet och efterföljande twitterkrig

Det var låg nivå av GT. Min tweet var min privata åsikt och miljöfrågorna är inget man ska skämta bort. Det är tyvärr akut och dags att vi gör något i dag, inte i morgon. Vi måste alla ta ansvar och det gäller särskilt media och andra som når ut till så många, säger han.

För hörrni, det är faktiskt ingen mänsklig rättighet att äta kött till varje måltid. Och att protestera innan man ens testat känns bara som ett så tröttsamt struts-i-sandgrop-beteende att man inte ens orkar lägga energi på att bemöta dessa kommentarer.


Slutligen vill jag bara rikta ett tack till Way Out West för att ni vågar ta klivet och vara först ut, idag. Hoppas fler följer ert exempel. Och hoppas att några festivalbesökare blev glatt överraskade över hur god maten på festivalen var. Bra jobbat med många varianter av schysst mättande och festivalsunkig mat. Det var långt ifrån torr tråkig couscous-sallad överallt. 


5 kommentarer:

 1. Hoppas en annan festival väljer att bara servera kötträtter nästa år istället. Ska bli kul att se hur veganerna regerar när de tvingas äta kött... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. .. Och du har uppenbarligen inte förstått någonting om någonting. Stackars dig!

   Radera
 2. Jag hoppas också att fler följer Way Out Wests exempel. Det var ett bra initiativ!

  SvaraRadera
 3. Väldigt bra inlägg! Jag håller helt med dig och kan inte förstå varför alla blir så upprörda, bara för att de får testa på att äta vegetariskt i tre dar så dör de inte. Förhoppningsvis så öppnar det ögonen för några så att de inser att det finns god och mättande vegetarisk mat. Jag hoppas att fler följer i Way out West's fotspår! Jag refererade till dig i mitt eget inlägg, hoppas det var okej.http://blogg.plusett.nu/2012/08/15/way-out-west-och-vegetarianer/

  SvaraRadera
 4. Hej! Jag håller med om att det var ett mycket bra ställningstagande från wow. Det enda tråkiga är att jag nog hade haft svårt att hitta något att äta, om jag hade åkt dit. Jag är allergisk mot ärtor, bönor, majs och mjölk men äter vegetariskt ett par dagar i veckan, men det är svårt på t.ex. restaurang eller festivaler. Alltså: Det kan vara svårt för allergiker men är annars mycket bra!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...