torsdag 11 december 2014

Ekorekos hjälpbössa
Just nu pågår världens bästa jultradition. Musikhjälpen i P3 sänder grym radio för att samla in pengar så att vi tillsammans kan stoppa spridningen av HIV! Jag har skapat en insamlingsbössa som alla som vill gärna får skänka en slant genom.


Tycker det känns som en himla enkel och fin grej att göra inför jul. Fatta att det är 6000 människor som smittas av HIV varje varje dag runtom i världen. Och förra året dog 4000 personer i aids varje dag. De som inte dör lever i skräck och utanförskap. Kolla klippet om du inte är berörd ännu.

Att skänka en hundring är en så himla enkel grej som gör så stor skillnad. För att ta ett exempel så spontanköpte jag en klump ostronskivlingar på ICA i förrgår som kostade 50 spänn. Vilket fick mig att tänka; om jag kan lägga 50 spänn på lyxråvaror för att jag är trött på champinjoner så kan jag ju rimligtvis skänka minst dubbelt till en god sak. Känner du igen dig?


Världen över lever 35 miljoner människor med viruset och över 70 procent av dem bor i Afrika, i länderna söder om Sahara. Det finns ju medicin som i minimerar virusnivåerna i kroppen. Det som behövs är informationskampanjer och pengar till bromsmedicin och HIV-test.

Exempel på vad insamlade pengar kan räcka till
50 kronor kan räcka till bromsmedicin i en månad i länderna söder om Sahara där flest med hiv lever.  
50 kronor kan räcka till ett års förbrukning av preventivmedel.
100 kronor kan räcka till två års förbrukning av preventivmedel.
200 kronor kan räcka till att 25 blivande mammor får testa sig för hiv.

Såhär ger du ett bidrag:
Insamlaren kan dela sin bössa, antingen via SMS genom att knappa in potentiella givares mobilnummer, via delningsknapparna till Twitter och Facebook, eller dela sin insamlings-URL.
Beloppen som man kan bidra med till den digitala insamlingsbössan är: 25, 50, 100, 200, 300 eller 500 kronor.

För att bidra till en bössa skickar man ett sms till 72999 och skriver ”okSUMMA NAMN PÅ INSAMLING” i meddelandefältet. (I sms:et står det med citationstecken men i svaret ska det vara utan).
Exempel: ok50 ekorekos hjälpbössa
Då dras 50 kronor från givarens telefonkonto och det går att följa hur det går för den specifika insamlingen. Givaren får också ett tack-SMS och kan via det göra en uppdatering på sin Facebook-sida.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...