torsdag 25 september 2014

Ungdomsidol i FN och peppchock från oljemagnat


Var nära på att skriva "I love Leo" i rubrikraden, ord jag inte byggt ihop till en mening sedan jag var 14. Men jag vet inte om jag kan stå för det riktigt. Hur som helst har killen, Leo fucking Di Caprio, hållit ett retoriskt snyggt och get-a-grip-and-do-your-job-uppmanande tal i FN. Kolla!Sen har jag också läst artiklar rörande huruvida Di Caprio är en klimathycklare eller ej för att han jet set:ar runt jorden och äger 5 megahus etc etc. Läses exempelvis här. Kring det tycker jag följande: Ja. Killen har troligtvis svinmycket högre CO2-ton på sitt samvete än gemene hen, men det han säger i sitt tal är ju att det är dags att ta ansvaret från individen och lägga det på FN:s bord där de rätteligen hör hemma. Det är ju alla världens ledare och högt uppsatta klimatstrateger som ska fatta beslut som främjar klimatet och formar om samhället så att lagar och regler tvingar fram bättre anpassning till och minskad påverkan av klimatsförändringarna. Och till Leos försvar, i hyckar-arktikeln står det ju även följande:

DiCaprio has tried to stay green in other parts of his life. He owns a $4million apartment in an eco-friendly apartment building in Battery Park City. 
He drives a Toyota Prius and a $100,000 Fisker electric sports car.  He's been spotted riding a bike around New York. 
In 2007, he produced and narrated the 11th Hour, a documentary about climate change and other threats to the planet. 
He also represents several environmental charities and has thrown his star power behind Formula E, a new racing circuit that uses electric cars, instead of roaring gasoline-powered vehicles. 


Visst kan han säkert göra mycket mer med sina miljarder dollars, men att dra in hans flygresor (som ingår i jobbet som filmstjärna) i ekvationen känns lite torftigt faktiskt. FN-snubbarna (och snibborna!?!) flyger troligtvis lika mycket som Leo. Det ingår liksom i att jobba globalt med klotet som arbetsplats, men de gör ju viktiga saker trots det (eller kanske just därför). Det är svårt att hitta någon som inte påverkar klimatet alls som har samma mediespridning som filmstjärnan. Alla sätt att sprida vikten av framsteg inom klimatfrågan är bra sätt. Därför tycker jag att talet var bra och värt att lyssna till.  

Såg ni förresten den här peppiga nyheten om Rockafeller Brothers Fund som ska ta 50 miljarder dollar i oljeinvesteringspengar och återinvestera dem i förnybar energi. Ett litet steg framåt som förhoppningsvis kan främja forskningen av att få fram effektiv och billig sol och vindenergi.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...