söndag 30 mars 2014

Nu blommar det!






Sälgen, detta bortglömda och oansenliga träd som inte är lika vacker som björken, inte lika uråldrigt pampig som eken, eller lika höstvacker som aspen eller lönnen. Och långt ifrån lika ekonomiskt värdefull som tallen eller granen, men trots det bär den en otroligt viktig roll i den skandinaviska naturen. Sälgen dukar nämligen upp till den första och därmed viktigaste måltiden för våra nyvaknade in-till-döden-hungriga pollinatörer medan vintern fortfarande gör sig påmind. Det gör varje sälg-träd till en biologiskt myllrande skattkammare om vårvintern innan andra träd och buskar hunnit skjuta sina skott.

Om du promenerar förbi en sälg en solig vårdag som denna kan du både se och höra hur uppskattat detta träd är. Det surrar och brummar alldeles säkert i den gyllene kronan. Och humlor och bin fullkomligt vältrar sig i de gula mjuka knopparna. Med detta årets första frukostmål kan insekterna starta året med mätt mage, och ge mat som föder upp avkomman vilket lägger grunden till att året blir ett bra år för pollinatörerna och därmed även för oss som gillar frukt, nötter och bär. Dessutom är sälgen viktig för andra typer av insekter, fåglar och större däggdjur.

Tyvärr är det så att sälgen börjat försvinna i Sverige. Både på grund av det moderna jord- och skogsbrukets framfart, men även när städer och tätorter växer och ska upprustas då naturmark byggs bort och nordiska träd som sälgen byt ut mot snyggare framodlade parkträd. Minskningen av sälg påverkar tusentals arter i Sverige, inklusive människan (i det långa loppet).

Så det bästa du kan göra är att värna om sälgen! Speciellt om du är tomt- eller skogsägare. Låt dem stå kvar och sprida vårglädje och biologisk mångfald!

Äger du ingen mark och kanske bor i stan så kan du istället hjälpa till att föryngra och plantera ut nya sälgplantor. Det finns säkerligen någon ruff och "oanvänd" markplätt någonstans där du bor, eller på väg till jobb eller skola där du kan gerillaodla en sälgplanta eller två. Humledrottningarna och citronfjärilarna kommer att vara dig evigt tacksamma!


Det är enkelt att plantera sälg. Här är två metoder.

A: Direktplantering av skott

Ta ett fingertjockt skott, årsskott eller fjolårsskott går bra och klipp av en 30 cm bit med sekatör.
Gör ett hål i marken med spett.
Stick ner pinnen i jorden med rätt ände upp. Stick gärna ner 2/3 av pinnen i jorden. Tryck till jorden.
Se till att jorden hålls fuktig.

B: Skapa sälgplantor

Ta ett mjölkpaket, klipp av toppen. Gör ett dräneringshål halvvägs upp på mjölkpaketet.
Fyll paketet med lerblandad jord, stick ner sälgskott, som gärna kan vara lite längre, till exempel 60 cm.
Låt stå några månader i halvskugga tills rejäla plantor utvecklas. Vattna då och så. Då krukan är tät i botten gör det inget om du glömmer bort den. Det går inte att vattna ihjäl en säljplanta. (Krukor med dränering i botten går också att använda men då får plantorna aldrig torka ut helt.)
När plantorna har bildat ordentliga rötter kan de planteras ut direkt på lämpliga ställen.
Bästa tiden för planering är våren och hösten. Välj han-sälgar i första hand eftersom de har enormt mycket pollen i sina stora gula blombollar till humlor och bin.



(Odlingtipsen kommer härifrån)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...