måndag 14 april 2014

Entreprenörskap som slår flera flugor i en smäll
"Det här är ingen vanlig fluga. Det är en fluga som slår flera flugor i en smäll. Den är snygg. Den är unik. Den bidrar till välgörenhet. Den är återvunnen. Men det bästa av allt den är gjord utav Lena Endres gamla kläder."

Flugor av gamla avdankade kändisplagg. Mmm. Ett resurssmart företagskoncept med snygg paketering tycker jag. Fick nys om detta i veckan och gillade idén och passar på att tipsa vidare det till er. De fyra kvinnorna bakom företaget har utsetts till Norra Stockholms UF-företag (Ung Företagsamhet) 2014 och därmed kvalat in till SM i samma kategori.

Formatet är tjusigt och tänket enkelt men rätt briljant. Konceptet att skapa en fysisk produkt som har en kul historia är smart i detta hipsterifierade samhälle där det är en hit med saker som funkar som anekdotmaterial och skrytsamhetsprylar som samtidigt inte bygger på ökad resursanvändning och där pengarna går till välgörande ändamål. Kan verkligen tänka mig att köpa en tidlös produkt som en fluga i present till något tjusig person när den har ett sånt schysst tänk bakom sig. Såhär skriver Bow & Curtsy om sitt driv och sitt mål med produkten:

"Vårt interna mål är att ändra synen på återvinning till något ballt med hjälp av välkända profiler inom kultur, politik och finans och samtidigt bidra till välgörande ändamål. 

När Bow & Curtsy startade hade vi ett internt mål; Vi ville bekämpa massproduktionen. Vi ville trampa ner på slit-och-släng-samhället. Vi var trötta på hur dagens produktion ser ut idag. 

Vi vill visa alla hur viktigt och framförallt hur coolt det är med handarbete, återvinning och nytänk! Därför skapade vi våra återanvända produkter.

Men vi tyckte inte att det räckte där, kunde vi göra något här vill vi att det skall hända något på andra sidan jorden också. One Acre Fund är organisationen som ger mikrolån till bönder i Afrikanska utvecklingsländer. Beloppet som en bonde belånas varje gång Du köper en fluga räcker till spadar, frön, gödsel och allt vad en bonde skulle kunna tänkas behöva. 

Vi tror att detta är framtidens välgörenhet. Visst kan man ge fattiga människor bidrag men ett lån tillåter en utsatt människa att ta sig upp på egna ben och det skapar inte bara välmående, det skapar livsambition, och det, det skapar välfärd."

Jag tycker verkligen om att det skapas nya företag som bygger sin verksamhet med hållbarhet som en viktig grundstomme. Jag tycker också om att det lyfts fram på dessa inovations- och branschtävlingar etc så att företagsidéer med miljötänk får uppmärksamhet och publicitet. Samtidigt drömmer jag om dagen då detta blir en hygienfaktor, och vi ser hållbarhetstanken i företag som en självklarhet och en del av målbilden, snarare än som nu, en självklarhet att målet är att ge så mycket avkastning som möjligt. Men tills den dagen kommer, så glädjs jag åt att höra och läsa om liknande reko företagsidéer och  jag hoppas att det blir framgångsrika av denna typ av företagskoncept.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...