måndag 28 april 2014

Min nya lott i livet!I helgen var det äntligen dags för en sak som jag gått och trånat och längtat efter i säkert två års tid. Över påsk blev vi med ny lott och kunde vinka hej då till vår gamla. Den gamla charmiga men skruttiga lotten som vi haft i fyra säsonger, där vi utvecklat våra odlingsfärdigheter, provat på och lyckats och misslyckats, testat nya sätt. Men också där stor del av tiden gått åt till krig mot mördarsniglar, sorkar, huggormar (mer respekt än krig), harar och rådjur. Och så kvickroten. Och åkerfräken. Och torkan. Det var mysigt, men ganska utmattande helt enkelt.

Inte så att vi blåögt tror att allt kommer att gå smärtfritt på detta nya ställe, gud nej! Det väntar både gamla bekanta utmaningar och säkerligen en hel del nya. Men den här koloniföreningen känns lite mer etablerad och uppstyrd. Och en stor anledning till att vi ville få en ny lott var för att vi inte stod på kontraktet för den gamla, utan hyrde den i andra hand (odlingssuget i Stockholm är tydligen enormt eftersom det finns en andrahandsmarknad även för enkla kolonilotter). 


I helgen lånade jag familjens släpkärra och tillsammans med tre starka snubbar och en en-manna-hejarklack tömde vi gamla lotten på grejer och fyllde hela släpet! Vi grävde upp rabarberplantorna och vitlöken vi satt i höstas och vinkade morsning och good bye till vår lilla täppa. Sedan bar det av... 


...hit. Till vårt nya paradis på jorden. Ser inte så mycket ut för världen kanske. Men här ska det hända grejer, kan jag lova!


Efter en lång och välförtjänt fikapaus efter allt kånkande och bärande av pallkragar och jordsäckar med mer, så vinkade vi hejdå till bärhjälpen och bilägaren. Och så satte vi igång. Det viktigaste var att få ned vitlöken i jorden. Och därför var vi tvungna att bearbeta ett gammalt bortglömt land. Efter 1,5 timme hade vi rensat landet från en hyfsad mängd ogräs och planterade vitlöken på sin nya plats. 


Vattning och avslutningsvis en obligatorisk beundrande stund av dagens dagsverke: En megaflytt samt en och en halv kvadrat nytt grönsaksland! Trötta och lyckorusiga stapplade vi hemåt i sommarvärmen. Med solsvedda näsor och hjärnan bubblandes av olika idéer och planer.


Dagen efter var vi på plats igen. Efter en morgon med bak av vaniljbullar hade vi laddat muskelbatterierna för ytterligare koloniinsatser. Och söndagen bjöd först och främst på en storrensning av ris, kvistar, hallonsly och gammalt gräs. 


Efter fikapaus satte vi igång att sila gammal pallkragejord eftersom den var fullt duglig om man bara fick bort ogräset och kastar på lite hönsgödsel. Ett ypperligt litet tips om man vill minska jordinköpen. Det tar tid men är så sjukt tillfredställande att skapa en så löjligt finfördelad jord som annars skulle ätas upp av ogräsmattan runt ikring. Se upp för att mangla sönder maskarna bara! Dem vi hittade kastade vi över i den nya jordkragen, där vi hoppas dem ska trivas. 


Ja. Det var väl ungefär så långt vi kom vår första helg på nya kolonin! Jag behöver inte ens säga hur peppad jag är på den här odlingssäsongen!


1 kommentar:

  1. Hej, jag har följt din blogg ett tag och drar nytta av alla dina goda tips och ideer. Tack. Jag såg att du har en kolonilott, och då tänkte jag tipsa om Bokashi. Vet inte om du redan vet, men det är en inomhus kompost som är idealisk att ha om man dessutom kan gräva ner den på sin lott. Vi använder den och det funkar jättebra, vi åker till vårt landställe med avfallet och det blir jord på 3 veckor. Kolla in bokashi, de håller till i värmland. Vänligen Anna Andersson

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...