onsdag 26 mars 2014

Auberginegratäng med mozzarella







Jag vet inte hur det är med er, men för mig tryter middagsinspirationen sådär extra mycket ibland. Jag har varit i en sådan period just nu och kastat ihop den ena tråkiga pastan efter den andra. Ätit gröt till middag eller köpt något på vägen hem. Men för någon dag sedan så sneglade jag på mina kollegors lunchlådor och såg en vegetarisk gratäng som såg så himla god ut att jag frågade efter receptet.

Gratängen åts ikväll och var så god att jag gärna delar med mig. Och det bör väl sägas att det är halva Sveriges middagsinspiration tillika matkasseföretagare Lina som trollat fram den här rätten. Cred till henne och hennes crew! Det blev en himla god och tjusig middagsgratäng som dessutom räckte till tre matlådor! Like!


Ingredienser:

1 aubergine
35 g gräslök (eller 1 frys-ask)
1 lök
2 x 400g burkar körsbärstomater
1 mozzarella (äsch jag körde på 2 st)
ev 1/2 färsk röd chili
2-3 vitlöksklyftor
Olivolja
Svartpeppar
Salt
1 tsk socker
1 1/2 dl ströbröd

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
1) Skiva 1 aubergine tunt. Fördela 1 tsk salt på skivorna. Lägg på en plåt och ställ åt sidan.
2) Finhacka 1 gul/röd lök och 2 (ev 3) vitlöksklyftor. Fräs all lök i lite olivolja i en kastrull någon minut. Tillsätt 2 burk körsbärstomater, socker, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar och ev hackad chili om man gillar hetta. Koka på svag värme 10-12 min. Smaka av och krydda ev mer!
3) Torka bort saltet och vätskan från aubergineskivorna med hushållspapper. Ringla över olivolja och tillaga i övre delen av ugnen 10-12 min.
4) Blanda 1 1/2 dl ströbröd, 1 ask gräslök, 3 msk olivolja och 1/2 tsk salt i en skål. Skiva 1 mozzarella tunt.
5) Lägg hälften av ströbrödsblandningen i botten av en smord pajform. Häll på hälften av tomatsåsen och fördela aubergine och mozzarella över. Bred på resten av tomatsåsen och avsluta med resterande ströbrödsblandning.
6) Gratinera auberginegratängen mitt i ugnen 12-15 min.

Gör gärna en god bön- och grönsallad till med oljacitronhackadchili-vinägrett. Det blir en fin kombo med en sylig sallad mot den mustiga gratängen! Och rätten funkar ju absolut fint till lite lyxigare fredagsmiddagar (med rödvin)!






1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...