fredag 6 december 2013

PK-reko julklappstips!Snart två veckor kvar till jul. I sann blogganda kommer här lite PK-reko julklappstips till den som börjar få julklappspanik.

Random T-shirt från agoodtshirt. Välj vilken organisation (bl.a. Kvinna till kvinna, BRIS, Läkare utan gränser, Räddningsmissionen, Djurens rätt) du vill stödja och klicka hem en T-shirt eller tygväska i ekologisk bomull. Typiskt bra grej.
Rättviseförmedlingens shop har laddat upp med Deal with it-kökshanddukar i samarbete med  ReThink Design,Vägen ut! och designern Ellinor Bjarnolf. Pengarna går till att stötta projekt, organisationer och medier att hitta rätt kompetens oavsett kön, ursprung eller fysiska förutsättningar. Passa på att slå in paketet med rättesnöret! Finns att gilla på facebooksidan  Rättviseförmedlingen.

Boken 438 dagar av Johan Persson och Martin Schibbye. Jag har ju skrivit om den tidigare, och tycker att det är en ypperlig bok att ge bort i julklapp. Den passar lika bra till fredsaktivist-syrran som till kriminalromansfrossande pappan. Boken som enligt augustprisnomineringen är ”Som en mix mellan Gökboet och Black Hawk Down. Filmiskt och hudnära beskriver Martin Schibbye och Johan Persson vardagen i det karga Kalityfängelset som de förs till efter att ha tagits till fånga under en reportageresa i Etiopien. Med skärpa, känsla och dynamisk dramaturgi delar de med sig i en blivande reportageklassiker som ger perspektiv på frihet och rätten att skriva och säga vad man vill. Tystnaden har fått ett slut.” Dessutom går 10 kr per bok till Kalityfonden för att hjälpa fängslade fotografer och journalister med ekonomiska bidrag för faktisk och praktisk överlevnad i fängelser runt om i världen.


En prenumeration på tidningen Hunger, från filterredaktionen. Jag har precis börjat prenumerera och gillar att få läsa reportage som kritiskt granskar livsmedelsbranschen och som ifrågasätter perfektionen i fruktdisken och som ger bra alternativ till allt industrikött där ute. Så som att det springer runt en massa vildsvin i mellansverige och bökar upp åkrar och muckar gräl med markägare. Så mycket bättre att äta dem än att föda upp kusingrisen i spiltan under vidriga förhållanden som vi sett på nyheter så många gånger förr och senast i veckan. Klimatsmart mat utan resursslöseri. Snygg och intressant läsning precis som filtermagasinen alltid är.
Ekologiska fröer från Runåbergs. Passar till trädgårdsägaren eller små och stora personer med tillgång till uteplats eller balkong/eller gerillaplätt. Att odla är att få en förståelse för att morötter inte kommer i plastpåse och att hemodlade tomater smakar hundra gånger mer än växthusodlade. När man ger bort fröer ger man också bort en insikt om hur lång tid det faktiskt tar att få fram en grönsak från frö till gryta. Förhoppningsvis får personen utökad respekt för att inte slänga mat på köpet. 


Bonniers vegetariska kokbok. För den som redan äter eller gärna vill äta mer vegetariskt är det här en ruskigt bra inspirationskälla till nya goda recept. Har skrivit mer om den här.

För smarta teknikprylar ska du kolla in ETC Varuhuset. Massa solelsdrivna prylar, snåla duschmunstycken och Ipad/Iphoneskal i trä. De har även prenumerationer på den utmärkta inredningstidningen Kloka hem.
Up-cyclad ryggsäck från Adisgladis. Gjord av tältduk och gamla tyska tvättsäckar. Adisgladis har ju allt möjligt annat också. Som kemikaliefria matlådor, plånböcker i återvunnen brandslang, vevradioapparater etc. Gå in och kolla. 
Miljöpussel från EkokulPusslet är utformat så att komplexa miljöproblem kan tas upp på barnets nivå, med hjälp av illustrationer och rim som är lätta att komma ihåg. Varje rim påbörjar en liten berättelse som gömmer sig i varje bit. Genom att täcka en dålig företeelse med en bra, lär sig barnet vad som är positivt för miljön och djuren.Upplevelse är ju alltid en bra present och behöver inte kosta skjortan. Men skippa gärna de klassiska upplevelsesighterna och komponera ihop någonting själv. Det är mer uppskattat när det blir personligt och dessutom råder man själv över deadlinen så att man inte bara pyntar i pengar till stora upplevelseföretag som lever på bortglömda utgångna presentkort. Fixa en trerättersmiddag i hemmamiljö eller bjud på god mat ute. Ordna en helgtripp någonstans eller styr upp en hästtur. Ordna en temadag. En studiecirkel. En bokklubb. Lär någon åka skidor. Var personlig tränare till någon som behöver komma igång. Fixa ett hemmaspa med schyssta produkter, fotbad och massage. Ge bort danslektioner.

Allt är möjligt och det finns många sätt att inte göra stora ekologiska fotavtryck i julesnön.

Ha en fin adventshelg nu hörrni!


4 kommentarer:

 1. Vilka bra tips, särskilt det där med fröerna, det gillade jag!

  SvaraRadera
 2. Jag gillade också frö-idén och lånade den rakt av! Matchade några fröpåsar med två pedagogiska second-handböcker om odling åt syrrans barn, och passade på att beställa frön för min egen odlingssäsong när jag ändå höll på. :) Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, härligt! Låter som en fantastisk temajulklapp!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...