torsdag 19 juli 2012

Världens första cykelmotorväg

Hurra. Idag blev jag för en gång skull glad över att läsa tidningen. Mer specifikt; dagens artikel i DN om de nya cykelmotorvägarna i Köpenhamn. Äntligen prioriteras innovativa projekt med hållbarhet i fokus! Äntligen är det inte den fossilbränsledrivna trafiken som får all plats i en storstad. 

En cykelmotorväg innebär i princip samma sak som för bilar. Det vill säga inga (nästan) stopp får finnas på vägen, det är breda körbanor som möjliggör säkra omkörningar och trafik i olika hastigheter, dessutom finns det pumpstationer utplacerade med 1,6 km mellanrum.

Nu har alltså Köpenhamn blivit först i världen med just sådana cykelbanor. Den första sträckan, Albertsrutten, är 1,75 mil lång och går från innerstans Vesterport station och ända ut i Albertslund. Men denna sträckning är bara den första i raden, Köpenhamns stad har planer på att bygga totalt 26 olika sträckningar av cykelmotorvägar.

Detta sätt att ta sig fram med cykel är såklart mycket mer effektivt än att behöva stanna vid rödljus, korsningar och övergångsställen. För att folk på bredd front ska välja cykeln som transportmedel måste det ta kortare tid än bilen och bussen och dessutom vara roligare, skönare och allt sånt där. Cykelmotorvägar är så nära man kan komma och det verkar vårt grannland ha fattat. Frågan är när våra svenska städer ska haka på. Jag är helt såld. Kolla in en tjusig infofilm om du fortfarande inte riktigt hajar.

Vill du läsa mer om dessa cykelmotorvägar kan du träna upp dina skandinaviska språkskills och klicka här.

1 kommentar:

  1. Hitta på ett nytt ord! Cykel och motor i samma ord går inte ihop.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...