tisdag 24 juli 2012

Alla medvetna steg är bra steg..... Och H&M ska såklart ha en eloge för att de jobbar aktivt med att minska deras företags miljöpåverkan. Men det vore ju lite intressant att få veta hur mycket den totala kemikaliehanteringen inom H&M är, så att man kan relatera de 2 684 973 kilona till någonting. För även om det låter mycket med en sådan minskning är jag övertygad om att den totala användningen av kemikalier som används i produktionen av alla H&Ms produkter är svindlade hög. Den mer relevanta frågan är snarare hur stor andel av H&M-produkterna som är ekologiska dvs bekämpningsmedels- och kemikaliefria?

H&M fegar dessutom ur och skriver längre ned att "till år 2020 har vi som mål att all vår bomull ska komma från mer hållbar produktion". Märk väl, inte ekologisk produktion, utan mer hållbar. Det begreppet kan ju innebära i princip vad som helst. Om man t.ex. tar bort 1 av 50 kemikalier i klädproduktionsledet kan det anses vara en MER hållbar produktion enligt H&Ms kriterie (dock kanske inte så hållbarhetsmässigt vågad). Men det kan i ärlighetens namn också innebära att H&M faktiskt har högt ställda krav på sin produktion. Ingen vet säkert, eftersom de använder sig av vaga uttryck som inte kan styrkas av ett tydligare ställningstagande, en erkänd märkning av alla sina kläder eller en något mindre PR-bearbetad text.

För allvarligt talat, att använda skolknepet att räkna om ton till kilo känns lite väl vi-försöker-få-talet-att-kännas-större-än-vad-det-egentligen-är-genomskinligt.

2 kommentarer:

 1. Det hade varit intressant att se vad H&M svarar på dina tankar, kan du inte maila dem?
  Det är ju jättebra att vissa av deras kläder är ekologiska, men det är ju fortfarande en försvinnande liten del jämfört med hur mycket som inte är det.

  SvaraRadera
 2. Jo, av den ynka % av världsmarknaden så tar nog H&M en del....och slänger in bland alla andra kläder så att man får springa runt och leta och fråga efter dem. ;oP
  Sedan håller flera klädesbolag på att blanda lite "50% av bomullen kommer från eko/hållbar odling" samt ekoodlat, inte ekoproducerat så att de andra tusen steg i tillverkningen är lika vidriga som vanligt.

  Gällande kaffe har Zoegas (eller något annat märke kanske) Rainforest Alliance-märkt kaffe där 30% av kaffet kommer från eko-odling.
  Vet inte riktigt vad jag tycker om det....att fler av produkterna får eko men ingen är utan en tyngre belastning av miljön.
  Förresten, du är fin!! Fortsätt ifrågassätta!!:o)
  kram Åsa

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...