måndag 30 januari 2012

Utmärkelse: Världens ondaste företag
Jag vet att det kanske inte är världens mest peppade grej att starta veckan med, men på miljöaktuellts sida hittade jag listan över årets miljövidrigaste företag.. Alla sex nominerade företag är synnerligen goda vinnare i kategorin.


"Det är organisationerna Berne Declaration och Greenpeace i Schweiz som varje år i anslutning till det ekonomiska forumet i Davos delar ut priset ”The Public Eye Awards” till världens miljövärsta företag.

Förra året gick utmärkelsen till
Neste Oil, det finska statliga bolaget som storsatsar på palmoljediesel trots att det finns en tydlig koppling mellan ökad användning av palmolja och en ökad regnskogsskövling i framför allt Sydostasien.

I år stod däremot valet mellan följande sex företag:


1 Vale
Brasilianskt gruvbolag som bygger vattenkraftsdammen Belo Monte i Amazonas, lägger 700 kvadratkilometer regnskog under vatten och driver bort tre indianstammar.
2 Samsung
Koreansk elektronikjätte som använder förbjudna kemikalier i produktionen utan att informera fabriksarbetarna.

3 Freeport McMoran

Amerikanskt gruvbolag som förorenar miljön på Västra Papua i Indonesien

4 Syngenta

Globalt kemiföretag (tidigare Novartis and AstraZeneca) som marknadsför det giftiga ogräsmedlet Paraquat trots att tusentals bönder dött av exponeringen.

5 Barclays
Brittisk bankjätte och världens största spekulant i livsmedel, driver upp priserna vilket går ut över de allra fattigaste.

6 Tepco
Japanskt kärnkraftsföretag som nonchalerade säkerheten vid sina anläggningar för att sänka kostnaderna.

Och vinnaren?

Juryns pris går i år till Barclays.

Mottagaren av folkets pris, efter att ha fått 25 041 av sammanlagt 88 766 personers röster, blev gruvbolaget Vale. 

Här kan du läsa mer om priset och om vad den kände ekonomiprofessorn Joseph E. Stiglitz sa under prisutdelning som skedde i Davos."

1 kommentar:

  1. Kanske inte världens upplyftande måndagsläsning nej, men väl så viktig och informativ. Tack! Nu ska jag verkligen hålla mig borta från Samsung...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...