torsdag 26 januari 2012

Plastic fantastic?


Just because you can't see it dosn't mean it's not there.. Dags att sluta sopa skit under mattan/ytan?

Att plasterna finns i allt vi använder är ingen nyhet. Det borde heller inte vara någon nyhet att plasterna inte är nedbrytbara för naturen. Det enda som händer är att plastbitarna delas i mindre och mindre bitar. Dessa plastföremål hamnar allt som oftast tillslut i havet. Och i magarna på fåglar, däggdjur, fiskar och andra vattenlevande organismer. Betänk att all den plast som tillverkats sedan dess födelse på 1860talet fortfarande finns kvar på jorden. Ingenting har försvunnit! Det är ju fruktansvärt obegripligt egentligen. Bara när jag skriver det här ser jag plast i nära på alla saker på mitt skrivbord. Pennor, datorskal, sladdar, påsar, tejp, lampor, plastmappar, USB-minnen. Allt. I flera århundraden. Visseligen har vissa plaster bränts men dessa har istället släppt ut miljögifter till atmosfären.

The Great Pacific Garbage Patch är en flytande sophög mitt ute i havet där plaster från hela värden hamnar då de färdas med havsströmmar och vindar. Plastberget är till ytan lika stort som delstaten Texas och förväntas dubbleras de närmsta tio åren.

Här är ett videoklipp som kan fungera som snabbväckarklocka.Om du vill veta mer rekommenderar jag dig att läsa det allra första numret av magasinet Filter där det ges en grundlig genomgång av det ofattligt stora problem som plasterna i vårt samhälle innebär.Artikeln  Plasterna anfaller är en skrämmande läsning men så himla viktig för att vi ska förstå vilket avtryck vi gör på naturen. Om du redan läst artikeln rekommenderar jag dig att läsa den igen.

Och så kan vi väl komma överrens om att källsortera våra hushållsplaster ännu bättre? Varenda lite plastkork ska hamna rätt. Genom återvinning kan vi iallafall minska vårt bidrag till det flytande sopberget.

2 kommentarer:

  1. Alldeles vidrigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja verkligen! De där albatrosskeletten med plasthögar mitt i säger mer än tusen ord. Vad fan är det för fel på oss egentligen?

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...