tisdag 10 januari 2012

Der grüne Berlin - en turistguide för miljömedvetna


Jag firade jul i Berlin i år och upptäckte då hur grön staden var både rent vegetativt men även vad gäller ekomedvetenheten. Berlin är verkligen en speciell stad som har någonting att erbjuda alla möjliga slags människor. Jag tänkte dra mitt strå till stacken och har nedan sammanställt en liten lista med tips på lite ställen och saker att se och göra för er som gillar medveten konsumtion, grön stadsplanering eller är allmänt öppna för förslag på vad man kan göra en dag eller två i den tyska huvudstaden.
Transporter
U-bahn - För det första tycker jag ansolut att du ska köpa ett en(eller flera)dagarskort i kollektivtrafiken. Berlins tunnelbana är en av världens äldsta och är uppdelade på tio linjer plus S-banlinjer (lokaltåg) och spårvagnar. Förutom att det går snabbt att ta sig mellan de olika stadsdelarna så är Berlins tunnelbanestationer oftast sjukt stilistiskt snygga, de gula vagnarna är som tagna från en legovärld och man får en go känsla för staden av att åka tillsammans med vanliga berlinare. En tydlig skillnad mellan Berlin och Stockholm är att vi inte såg en enda smartphone under hela tiden vi var där. INGEN spelade wordfued eller pratade i mobil. Chockerande såklart, men också vagt bekant på något vis.

Fina S-banstationen Hackescher Markt

När vi ändå är inne på transportmedel kan jag nämna att det i Berlin liksom de flesta europeiska städer finns möjlighet att hyra cyklar för att ta sig runt. Smart drag om man är där under sommarhalvåret, eftersom stan är stor och guldkornen ligger utspridda över stadsdelarna.

Free tour Berlin - Man kan även bestämma sig för att promenera runt i Berlin och kan då passa på att få en guidad tur på 3,5 timmar. Ett sjukt bra och effektivt sätt att lära sig mer om denna historiespäckade stad, dessutom koldoixidfritt och bra för lokalsinnet. De entusiastiska guiderna är ofta studenter som extraknäcker på dricksen de får i slutet på varje guidning. Och man får lära sig om både andra världskrigsanekdoter och ur vilket fönster som Michael Jackson visade upp sin lille son en gång i tiden. Enkelt, informativt och rätt roligt faktiskt.

Parker och grönområden

I Berlin finns mer än 2500 offentliga parker, många små men ett par riktigt stora. Berlin är också en av europas huvudstäder som hyser flest vilda djur inne i stadskärnan, bl.a. ca 8000 vildsvin, enligt stadens viltvårdare. Det som slår en när man promenerar runt i Berlin, och då framförallt i de östra delarna är att det finns många ödetomter och vildvuxna partier mitt i stan. En rest från kriget och åren som uppdelad stad såklart. Det är en rolig detalj att allt i stan inte är tillrättalagt och vattenkammat. De vilda partierna av grönområdena tycker jag är de mest spännande.

Den största och mest centrala parken av dem alla är Tiergarten (Djurparken) som förr var privata jaktmarker för stans kurfurste. Idag kan man picknicka, jogga, sporta eller slöa i parken som ligger prick vid Brandenburg Tor och utmed floden Spree. Och när du ändå är där och promenerar utmed Spree så kan du hålla ögonen öppna efter smart ekosystemplanering av stadens ekologer. Promenadstråken är nämligen kantade av gamla trädstammar som dels fyller funktionen att tydligt avgränsa gångbanan från gräsytorna och dels en ekologisk funktion då trädstammarna blir till insektshotell för skalbaggar och larver som i sin tur är som en prima femstjärnig krog för parkens fåglar.


Ett annat ståtligt område att ströva omkring i är Slottsparken i Charlottenburg som är en av stadens mest uppskattade park. Parken har en barockträdgårdsdel och en engelsk landskapsträdgårdsdel, allt är överdådigt och vattenkammat, givetvis.

Ekologiska mataffärer

I Berlin finns det ett flertal matbutiker med helekologiskt utbud. Allt som finns i en vanlig matbutik och lite till. Jag gick omkring storögt och pillade på förpackningar och luktade på teer, schampoon, frukter, handkrämer, bröd, ost mm. Vi köpte med oss choklad, vin, vinäger, marmelad och tyska julkakor i omgångar.

Bäst ekothrill gav LPG Biomarkt vid Mehringsdamm i Kreuzberg vilket är den största butiken i kedjan med både ost-, kött- och brödförsäljning över disk och egen hud- och hälsovårdsavdelning. Men det bästa med dessa alternativa matbutiker tyckte jag var den strida ström människor som handlade där, både till vardags och till den stora julfesten. Det ingav hopp om att det går att få vanligt folk att veckohandla helt ekologisk om man bara erbjuder det på ett bekvämt sätt.

Veganz - Det ryktas även om en helvegansk affär vid namn Veganz  där kött, ägg, mjölk och andra icke-önskade varor i veganvärlden har flugit all världens väg och ersatts av andra alternativa varor. Vi hittade inte dit under vår resa men affären ligger på Schivelbeiner Straße 34.


Caféer med ekoutbud:

Berliner Kaffeerösterei - Ett hyllat lite gammeldags cafékondis som erbjuder egenrostat kaffe från rosteriet och butiken vägg i vägg. Cappuccinons lattekonst är gjord med närmast nitisk precision (se bild nedan) och både kaffet och mjölken är ekologisk. I butiken kan du köpa nyrostat kaffe och väl utvalda teer, samt en uppsjö chokladkakor och english-shop-cookie-prytlar.

Caféet har rykte om sig att sälja stans godaste croissanter, men erbjuder även en gediget utbud av tårtor i alla upptänkliga smaker och kombinationer. Ett tips är marsipantårtan som är så långt i från trist och gräddig princesstårta man kan komma. Det låter kanske inte så gott med den nära 2 dm höga tårtbitens olika lager erbjöd en variation av smaker som toppas av den finaste av nyponsylt.
Uhlandstraße 173, Charlottenburg


The barn - Ekologiskt och närproducerat med matiga mackor, hembakade fikabröd och sjukt fint kaffe. Inredningen och den hippa känslan för tankarna till Skånegatan på södermalm. De har även en 24-timmars från-ko-till-kopp-garanti på mjölken från en ekologisk bondgård just outside Berlin.
Auguststraße 58, Mitte

Caféer med vegoutbud

Café Anna Blume - Det är nära på ett måste att bege sig till det mysiga caféet vid  i Prenzlauer Berg för att äta lång lyxig brunch. Anna Blume är både ett café och en blomsterhandel och är döpt efter en målning av konstnären Mucha som självklart också figurerar på väggarna i cafédelen. Ett säkert brunchtips är att beställa den vegetariska "Anna Blume Special". Ett trevåningsfat med överflöd av ost, färskost, frukt, gudomlig äggröra, grönsaker, marmelader och snittar och en brödkorg på sidan om. Sedan är du sysselsatt i timmar med att äta och glo på folk. Även Anna Blume erbjuder ett stort utbud av gigantiska tårtor som enligt uppgift skall vara himmelska.
Kollwitzstraße 38, Prenzlauer Berg


Precis utanför Anna Blume står en klunga med kapade trädstammar. Tittar man riktig noga ser man att stammarna holkats ur på några ställen och ersatts av trälådor med en gummiförsegling. I denna kreation kan berlinare och annat löst folk hämta och lämna böcker. Som ett levande gatubibliotek! Under tiden vi åt vår lyxbrunch stannade säkert tjugo personer vid trädbibblan och letade efter nya litterära fynd. Varför finns inte den här kreativa öppenheten för nytänk och återbruk på allmän plats i svenska städer?
Vegetariskt käk

Yellow Sunshine:  Vegetarisk ekologisk fastfood diner med finfina pommes MED skal och bara köttiga vegoburgare på menyn. En dröm för en jag-tycker-fortfarande-om-köttsmak-vegetarian och fungerar precis lika bra att tuta i de här burgarna i de största av vegomatsskeptiker. Det här är riktigt gott! De ansiktstatuerade gästerna tillsammans med de svampmålade väggarna bidrar till den lite udda stämningen och kommer på köpet.
Wiener Straße 19, U-bahn Görlitzer Bahnhof

Cookies Cream: Vegetarisk finrestaurang som hyllas i samtliga Berlinguider som vi haft kontakt med. Det här är tydligen the shit om man vill käka gourmémat på vita dukar utan att kompromissa med smak och kvalitet bara för att maten är köttfri. Dessutom har de en hajpad klubb i källaren. Vi letade överrallt efter det här tjusiga köket, tyckte det lät passande för en julaftonsmiddag men icke sa nicke. Tyvärr lyckades vi inte finna restaurangen. På hemsidan flaggar de för att de håller på att flytta. Kanske kan det ha med saken att göra.
Behrenstraße 55 (svårhittat)
Framöver ska stället kunna återfinnas på:
Unter den Linden 41

Hållbar stadsplanering

Reichstag dome: Som hållbarsamhällsutvecklingsnörd måste jag ju också tipsa om att gå upp i Berlins riksdagshus. Låter det festligt? Inte det? Att gå upp i takgloben i Reichstag är någonting som du kommer att göra ändå, ståtlig utsikt och etablerat turistmål kommer att suga upp dig på taket vare sig du vill eller inte. När du är där och går runt och lyssnar på headset-guiden kan du spetsa öronen när han börjar snacka om kupolens funktioner. Det är nämligen så att spegelpelaren (på bilden) reflekterar ljus ner i parlamentssalen och sparar på så sätt in på belysningen samtidigt som  politikerna i salen inte riskerar att bli bländade tack vare smart utformning. Dessutom innehåller pelaren en luftslussfunktion som ser till att byggnaden hålls varm respektive kall beroende på om det är sommar eller vinter.

Inte nog med detta utan taken på riksdagshuset och byggnaderna runt omkring är belamrade med solceller, vilket såklart också hamnar under grön smart design-flaggen.Uppe på takkupolen kan du även studera alla gröna tak som finns i Berlin. Gröna tak är ett smart sätt att både öka växtligheten i staden men också minska dagvattenhanteringen. Växterna på taken tar upp vattnet och samlar även på sig tungmetaller och andra luftföroreningar som annars följer med regnvattnet ner i gatubrunnarna, via vattenreningssystemen och sedan ut i naturen. Berlin är känt som en av de främsta städerna inom grön teknik och har fått ett stort genomslag på just solceller och gröna tak om man jämför med Sverige.

Dessutom har man en lite mer avancerad sophantering i det offentliga rummet än i många andra städer, eftersom brukaren själv kan sortera sina sopor direkt på tågperronger och andra utrymmen. En läskeflaska här, en tidning och lite fruktskal där. Fiffigt!


Secondhand etc.

Till sist hittar du såklart tusen loppmarknader och secondhandbutiker och mysiga gator med fik och krypin. Jag är verkligen ingen berlinsk Elsa Billgren, men bra områden att börja leta efter fynd och återvunna prylar är;

-Kastanierallé i Prenzlauer Berg,
-Kollwitzstraße i Prenzlauer Berg
-Bergmannstrasse/Gneisenaustraße, Kreuzberg.
-Loppisarna hittar du främst på söndagar, när resten av stan är så gott som stängd.
Das ist alles,
meine Freunde.

3 kommentarer:

  1. Lovely places! I especially like the Berliner Cafe mousse decor :)

    SvaraRadera
  2. Hallå där vilken bra sammanfattning av en underbar stad :)

    SvaraRadera
  3. Tack för bra ekoreko-tips, de håller fint två år senare!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...