tisdag 26 maj 2015

Varför dålig plast i tuber för miljömärkt tandkräm?






Ni har säkert också koll på att det bara finns två svanenmärkta tandkrämer bland alla de vanlig tandkrämsmärkena (ja, sedan finns det flera alternativa flourfria /naturliga tandkrämer i hälsokostbutiker också). Vad jag inte hade koll på var att dessa två typer av tandkrämer inte säkert är så trevliga vad gäller förpackningen. Acta är nämligen inte märkt alls och Zendium Classic är märkt med plastmärkningen 7 O. Plast som märks med 7:an är en samlingsgrupp för "övrigt"-plaster där både skadliga och mindre skadliga plastprodukter bakas in. Exempelvis hittas här polykarbonat-plast som innehåller det hormonstörande ämnet bisfenol A. 7o-plaster bör därför inte användas till matprodukter. Nu vet jag inte hur farligt det är i och med att vi inte sväljer tandkrämen utan spottar ut den, men samtidigt så fingrar vi ju på tuben två gånger per dag och om den då innehåller bisfenol A så är ju det lika illa som att fingra på hormonstörande kvitton? 


Att märka plasten är en frivillig handling för leverantören för att underlätta vid återvinning. Acta har inte valt att märka sin förpackning alls och det är därför svårt att veta vilken typ av plast som förpackningen är gjord av. Kanske är den reko, kanske är den inte det.

Men frågan jag ställer mig är varför inte dessa tandkrämsmärkena som ansträngt sig och svanenmärkt sina produkter (och därmed tagit ett miljö- och hälsoinitiativ) inte tänker miljö och hälsa hela vägen? Varför inte anstränga sig lite till och vara tydlig mot sina kunder konsumenterna för att visa att man är medveten och vill erbjuda en helschysst produkt utan onödiga hälsorisker. Våga göra saker ordentligt liksom.

Vill ni läsa mer om plastmärkningar så har jag skrivit om det tidigare här.





1 kommentar:

  1. Hejsan! Upptäckte din blogg för inte så länge sedan och tycker att den är väldigt bra med mycket intressant läsning.

    Det känns ju lite sådär att man inte vet om tandkrämstuben innehåll bisfenol och annat "roligt". Jag sprang ut i badrummet och kollade på min (75 ml) tub med Acta och såg att den också är av 07 O-plast ifall det är någon som undrar.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...