lördag 18 april 2015

Björnbärsmarmelad med vanilj och mörk MÖRK choklad





När jag äntligen tar tag i att frosta av frysen (har dragit på det sedan i julas) hittade jag ingredienser till både sylt, saft och marmelad. Här har jag testar en ny variant med björnbär från i höstas och finchoklad med 75% kakaohalt. Jag tillsatte vanilj också för en extra smakdimension. Tycker björnbär och vanilj alltid passar så bra ihop. Kan hälsa att det helt objektivt blev en sjutusan till lyxmarmelad! Så här gör du:

Ingredienser 

Ca 1 liter björnbär
Max 1 dl vatten
5 dl syltsocker
1 knapp tsk vaniljsocker
75 gram mörk fairtradechoklad (minst 70% kakaohalt)

Gör

Tina björnbären i en rymlig kastrull tillsammans med vattnet. Låt koka upp och bubbla sedan lugnt i ca 20 min så bären blir mjuka och trasas sönder lite. Rör om då. Rör i sockret och koka upp igen. Tillsätt sist vaniljsockret och chokladen fördelad i mindre bitar. Dra kastrullen från plattan och låt chokladen smälta under omrörning. 

Koka vatten och fyll upp syltburkarna med för desinficering, låt stå någon minut  innan du tömmer ut vattnet. Fyll sedan glasburkarna med marmeladen och förslut med lock direkt. Glöm inte att låta burkarna svalna innan du skickar in dem i kylen, då blir isbjörnarna på Arktis extra glada!








1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...