söndag 23 november 2014

Saffransskorpor och söndagssol
Nu, i mörkaste november, behöver jag all möjlig stimuli för att inte deppa ihop helt. Även om jag försöker omfamna mörkret och riktigt mysa loss på eftermiddagar och kvällar så tär detta ständiga gråa på mig. Det tär att bara få se sitt hem i någorlunda dagsljus två dagar i veckan.  Och det tär att inte ha ork att fixa och trixa med grejer på vardagkvällar mer än att laga middag och att fylla på diskmaskinen. Därför är jag lite extra stolt över att jag denna söndagsmorgon (efter 11 h sömn) studsade upp och bakade saffransskorpor innan frukost. För att tjuvstarta advent och allt decemberpyssel som  närmar sig och för att bakning är mitt bästa höstmys.

Jag testade ett nytt recept och de blev sötare än de jag brukar göra och passar bättre som biscotti än vanliga skorpor med marmelad. Men goda hur som helst och enkla och dessutom relativt snabba att göra. Använd gärna så många ekologiska ingredienser som möjligt. Det smakar godare rent samvetsmässigt och är fint att kunna skriva på etiketter om du vill ge bort dem.

Ingredienser:
8 dl vetemjöl
1.25 dl socker
1 msk bakpulver
150 g smör
1.5 dl mjölk el grädde
1 påse saffran

Gör:
Ställ fram smöret en stund innan så det blir rumsvarmt och lätt att bearbeta. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda sedan alla torra ingredienser, utom saffranet, i en bunke. Nyp ner det mjuka smöret i blandningen. Värm gärna mjölken lite grann och blanda i påsen med saffran (jag har fått för mig att saffran blandar sig bättre med mjölken om den är fingervarm). Häll därefter saffransmjölken över mjölblandningen och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Forma sedan till små runda bollar som du plattar till lite grann på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda skorporna i mitten av ugnen i ca 8 min och låt dem svalna lite utan att bli helt kalla. Sänk ugnsvärmen till 150 grader under tiden. Dela skorporna på mitten med en gaffel och lägg tillbaka på plåten med snittet uppåt. Grädda därefter skorporna på nytt i ca 10-15 min  tills de fått lite färg och känns torra. Låt sedan svalna och torka helt på galler. Enligt receptet jag använde ("Bakpulverskorpor" från 7 sorters kakor) skulle det bli 180 st vilket är ett jävla skämt om du inte tänkt baka till små små pysslingar. Nej, jag fick ihop den lagoma mängden 50 st macaronstora skorpor som var perfekta munsbitar till kaffet precis som de är eller med en klick smör på. De är även utmärkta som gå-bort-present. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...