tisdag 2 juli 2013

Mormors cheesecakeglass med bär
 Jag tycker att vi firar första veckan i juli med ett riktigt glassigt recept. Jag har knyckt det goda basreceptet från min mormor men adderat bär för att somra till det lite. Jag använde björnbär och svarta vinbär, men vilka bär som helst går bra, bara de inte är för stora (björnbär är nog det egentligen). Jag kan t.ex. tänka mig att rabarber är utmärkt gott att ha i.


Ingredienser:

Glassreceptet bygger på tre olika skålar med olika innehåll. Det är därför essentiellt att ha just tre skålar/byttor redo. Och som vanligt använder jag bara ekologiska ingredienser, förutom philadelphiaosten som jag inte hittade något ekoalternativ till.

Skål 1:
3 äggvitor
0,5 tsk vaniljsocker

Vispa ihop till maräng. Viktigt att visparna är väl rengjorda så att det inte finns någon gnutta fett på dem, då blir det nämligen ingen hård maräng utan snarare pannkaka.

Skål 2:
3 äggulor
1,5 dl socker

2 askar philadelphiaost (300 g)

Vispa äggulor och socker smidigt innan du rör i osten och fortsätter att vispa till en jämn smet.

Skål 3:
3 dl grädde

Vispa!


Blanda sedan ihop skål 2+3 till en följsam glassmet. Vänd därefter ner skål 1 i glassblandningen.

Om du vill ha i några bär blandar du i dem nu. Är de frysta bör de tinas och kanske strös med lite socker innan du rör ned dem i smeten. Försök att bara få med bär och inte så mycket "smältvatten" eftersom det lätt kan bli för isigt.

Smula digestivekex, eller din favoritkaka (i mitt fall bondkakor)  och ha i hälften i botten på glassbunken. Ha i glassmeten och toppa med resterande kaksmulor.

Frys över natten.

Och du, tina i god tid innan servering. Typ 30 min i kylskåp. God som den är helt naturell eller som sagt med bär i eller på sidan av.

Den smakar så mycket barndom för mig! Att sitta och dingla med benen på mormors altan, dricka saft och äta denna glass med jordgubbar till. Åh!
2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...