onsdag 15 oktober 2014

Lotten i oktober
Kolonin i oktober, det är nästan nu på hösten som den är som vackrast. När allt börjar vissna och frosten nypt sköra plantor en gång för alla. Runt omkring oss jobbar andra kolonister med ris och ogräs och förbereder jorden för en välbehövlig vintervila. Jag hör devise: "Ju mer tid du lägger ner nu desto mer sparar du i vår", eka i huvudet. Men det är svårt att hugga i när ens kropp bara vill sitta i höstsolen och njuta innan 6-månadersmörkret är över oss.

Nåväl, vi har dock gjort lite grejer; t.ex. tagit tag i vår stora trälåda som visade sig krylla av ogräsfrön som grodde och konkurrerade ut våra rödbetor och vår mangold. Vi har skottat ur jorden ur lådan och flyttat över den till svarta plastsäckar/gamla jordpåsar istället. Där ska jorden få ligga i två år så att vi hösten 2016 kan öppna upp och få finfin bearbetad jord som är ogräsfri. Den som väntar på nåt gott etc. etc. I lådans botten la vi markväv och sedan hämtade vi jord från våra vänners övergivna pallkragar. Den jorden silade vi lite snabbt för att få bort det värsta ogräsrötterna. Men det har säkerligen slunkigt förbi några stycken ändå.

Vi har även hämtat gödsel från gödselhögen som ordnats med från koloniföreningen. Det var slitsamt men fint att ha tillhanda för att pytsa ut på de trötta landen.


Jag har satt vitlök, typiskt höstgöra. Två olika sorter faktiskt, en lila (Primor) och en vit (Therador). Kanske att jag satte dem något tätt, men jag får väl gräva upp ett par i vår i så fall. Lika skönt varje gång att ha påbörjat nästa års odlingssäsong redan nu.


Nu återstår bara att skörda det sista av palmkålen, purjolöken och den färgsprakande mangolden. Vi ska även vända några land och sätta jordgubbsplantor från min morfars ägor.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...