söndag 12 oktober 2014

Äppelgirlang av fallfrukt
För någon helg sedan var jag på utflykt och svängde förbi Julita gård (en del av Sveriges lantbruksmuseum). Där har de bl.a. levande samlingar av bevarade gamla äppelsorter i sin fruktträdgård. Vid entréerna hade de gjort äppelgirlander av fallfrukten från alla hundratals äppelträd där. Så himla fint. Såklart blev jag inspirerad. Tycker det är så synd när jag ser alla vackra röda och gula äpplen som ligger på gräsmattorna i villaträdgårdar och ruttnar bort. 

Därför samlade jag cykelkorgen full med stötta små äpplen som ingen hade förbarmat sig över och så pusslade jag ihop min egen äppelgirlang. Såhär gjorde jag:

Mellan 5 till 20 äpplen men gärna många många fler för bäst effekt
Hampatråd
Virknål
Vackra lönnlöv
En "fingergrov" pinneSedan är det bara att köra virknålen igenom äpplets mitt och haka fast hampatråden på virknålens huvud och därefter dra tillbaka nålen och tråden genom äpplet. Och så om och om igen. Pynta med lite lönnlöv efter ett tag, om du vill.


När alla äpplen var trädda på tråden så avslutade jag med tre-fyra lönnlöv och sedan en stoppinne som äpplena kunde vila på. Knyt fast hårt. Se till att det även finns krytmån i girlangens topp så att du kan fästa den ordentligt på valfritt ställe, kanske i ett träd eller på farstubron. Tänk dock på att girlangen blir väldigt tung! Om du har en lång girlang kan du hänga den i som ett M för att t.ex. markera en entré. Min räckte bara till ett utropstrecken. Men ett väldigt fint sådant tycker jag. Förhoppningsvis tycker fåglarna på lotten också om det. Tänk va fint om det håller sig ända till snön kommer!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...