torsdag 15 augusti 2013

Sommarprogramtips och KRAV-honungsförklaring






                         Lyssna: Sommar i P1 med Karin Adelsköld 20130814 13:00

Hörde ni gårdagens sommarpratprogram? Om inte vill jag bara tipsa er om det. Karin Adlesköld, komiker, pratade varmt och roligt om hur det var att växa upp i en familj som levde gröna vågen-liv. Jag hoppas att det hänt en del gällande den vegetariska skolmaten. Potatis och sås eller fil och flingor är ju rent kränkande att få i nio års tid varje lunchrast. Snacka om att skolan förankrar att barn som inte äter kött är något udda och konstigt. Karin pratar även om dagens matsituation om hästköttsskandalen, giftvindruvor etc. Och att hennes grönflummiga föräldrar verkar fått rätt i många av deras hjärtefrågor.

Dock vill jag förklara för Karin och alla andra som undrar vad som skiljer ekologisk honung från konventionell. Det är inte riktigt som Karin raljerar i programmet "väldresserade honungsbin som bara hämtar nektar från ekologiska blommor". Alla som har sett filmen "Inte bara honung" förstår att det används en mängd antibiotika i honungsbranschen. Kuporna ställs ut på odlingar som besprutas av bekämpningsmedel som fastnar på nektaren och bina och hamnar därmed även i honungen. Dessutom sker det även utspädning med sockerlag i billig honung. Rent fusk alltså!

Ekologisk kravmärkt honung gör från kupor som placeras på platser där det är så fritt som möjligt från bekämpningsmedel. Och vill man vara säker på att det är 100 procent honung i burken som dessutom är fri från antibiotika så bör man välja en sån burk.






3 kommentarer:

  1. mikaelaekblom@hotmail.com16 augusti 2013 kl. 20:17

    Hej!
    Jag har bara läst de senaste inläggen i din blogg men jag är oerhört road, det är en fin och intressant blogg du har! Precis en sådan som jag själv tänkte hålla igång men jag tappade motivationen ganska snabbt :/ Så det är tur för mig att det finns såna som du, som faktiskt uppdaterar med jämna mellanrum! :)
    Jag hittade den när jag googlade på Miljö och utvecklingsprogrammet på Södertörn, eftersom jag kommit in där nu till hösten.
    Jag ville bara höra vad du har för tankar kring utbildningen, om du har tid och lust att berätta lite. Vad var roligast, tråkigast? Har du koll på vad gamla elever fått jobb som? Hur gammal var du när du började utbildningen? Vad tyckte du om skolan? Skriv bara så mycket som du känner för! :)
    Ha en fin kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh tack! Och vad roligt att du är så pass intresserad av miljö att du väljer att läsa ett program på högskola! Miljö och utvecklingsprogrammet på Södertörn är först och främst ett väldigt bra basprogram för att fördjupa sig inom miljökunskap på både det naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga planet. När jag gick var programmet längre och man fick välja mellan två inriktningar. Men så är det inte längre. Därför vet jag inte vilka kurser man läser nu. Dock är det ju som så ofta inom skolväsendet att mycket hänger på vilka lärare och lektorer man har. Vissa kurser var jättebra och vissa var man frustrerad över för att man tyckte att de inte genomfördes så smart. Men så är det ju på de flesta institutioner. Det jag gillade bäst med MU-programmet och med Södertörn överlag var att de vågade testa nya sätt att lära ut på. Det var många exkursioner + flera laborationskurser och inte bara plöja igenom böcker och lyssna på föreläsningar. Södertörn är känns mycket yngre än t.ex. Stockholms universitet, på gott och ont.

      I min klass kände de flesta att man ville läsa vidare efter MU-programmet, och rikta in sig ytterligare på ett smalare område eftersom MU ger en bra bas men är väldigt bred och generell. Jag läste t.ex. en 2årig masterutbildning på Stockholms universitet inriktad på miljö- och samhällsplanering. Andra läste hållbart företagande, GIS, miljö och internationellt arbete mm. Mitt tips är väl att du försöka fundera på vilka miljöområden som du tycker är roligast och intressantast. Och sedan fundera på vad man skulle kunna jobba som utifrån det. Är det naturvård, samhällsplanering, ekotoxikologi eller någonting annat?
      Nu jobbar jag som miljösamordnare hos en fastighetsförvaltare och är därmed inriktad mot miljöfrågor rörande boende, bostäder och i viss mån nybyggnationer.

      Vill avsluta med att säga lycka till och hoppas du ska trivas på din nya utbildning!

      Radera
  2. Tack för filmtipset, den måste jag se. Jag lyssnade också på sommar eller rättare sagt jag lyssnar på allt som går på P1 men blir extra glad bär det kommer upp program med miljötema.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...