Minns ni att jag för ett tag sen skrev om farligt avfall? Och att det är ett så dåligt system eftersom man måste åka iväg (med bil) utanför stan för att kunna kasta det på ett miljövänligt sätt och enligt regelverket.
Men nu kommer precis en sån lösning jag efterfrågade! Miljökonsultgruppen på Tyréns har fått i uppdrag att ta fram en vägledning för hur sk. Kvartersnära återvinningscentraler kan utformas och användas. De här avfallshusen är inte en ny uppfinning utan finns redan i Oslo och Köpenhamn. Många svenska kommuner har nosat på idén men ingen har vågat genomföra något hus ännu. Det är där vägledningen förhoppningsvis kan hjälpa till.
– Poängen med kvartersnära återvinningscentraler är att de på en liten yta i den tätbebyggda staden omsätter hållbarhetsambitioner till verklighet. Medborgare kan byta grejer eller lämna grovavfall och farligt avfall och samtidigt blir det en ny mötesplats i stadsdelen som också ger nya jobb.
En viktig grundsten är tillgänglighet och att man ska kunna gå eller cykla till en kvartersnära återvinningscentral. De konventionella återvinningscentralerna har hittills inte haft ett så starkt fokus på återbruk och vänder sig dessutom till medborgare med bil, förklarar miljökonsulten Britt-Marie.
Som jag förstår det så kommer dessa återvinningshus vara bemannade så att man kan få hjälp med avfallshanteringen. Det kommer även vara fokus på återbruk och återanvändning och finnas möjlighet att öppna upp så att husen kan inrymma designverksamheter och kanske tom caféer, för att utveckla återvinningscentralerna till lokala mötesplatser. Låter helt toppen tycker jag. Att kunna cykla eller promenera iväg med hopsamlade grovsopor, hårtoningsförpackningar, gamla nagellack etc. ja det känns inte oöverstigligt. Och kan man dessutom hitta nåt spexigt där som någon annan tröttnat på så går det ju ännu lättare att ta sig dit. Jag hoppas verkligen att svenska kommuner är redo att hoppa på detta när vägledningen blir klar i september. Jag för min del kommer att hugga rapporten när den kommer. En god idé kan ju vara att uppvakta kommunpolitikerna och fråga efter denna lösning där man själv bor. Tre personer är en folkstorm! Glöm inte det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar