I lördags tog jag tunnelbanan till Midsommarkransen och knackade på och klev in genom den här dörren. Det var dags att lösa in mitt julklappspresentkort som jag fått; 6 månaders medlemskap i Lånegarderoben! Så himla fin klapp från en som väl känner till mina värderingar OCH mina ofta förekommande suck-attacker om att jag INTE HAR NÅGONTING ATT HA PÅ MIG inför en fest, en måndag eller en familjemiddag. Här fick jag alltså presenten som slår dessa två flugor i samma smäll.
Lånegarderoben fungerar lite som ett bibliotek dit man kan gå och låna kläder istället för böcker. Ett smart koncept som syftar till att minska konsumtionen. De har en drös givmilda designers bl.a. Filippa K, Dem Collective, Ekovaruhuset - House of organic, Lisa Larssons second hand och Lovisa Burfitt som sponsrar dem med kläder och smycken.
Lånegarderobens koncept är verkligen så smart. Jag gillar att man realiserat idéen med att minska konsumtionen genom gemensam konsumtion av kläder och andra accessoarer. Ofta tröttnar man ju faktiskt på sina kläder efter ett tag. Och många gånger sker klädköp på ren impuls, kanske inför lördagkvällens festligheter. Ibland funkar ju den taktiken och man hittar någonting som man verkligen fastnar för och älskar i flera år. Men det är väl inte bara jag som har köpt med mig både en och annan tröja som jag använt den kvällen och sedan aldrig mer?
Lånegarderobens garderob består av alla möjliga kläder. Både högt och lågt, och för både damer och herrar (även om damerna har ett bra mycket större utbud). Man kan även låna hattar, väskor, halsband, broscher och hårspännen. Allt med specifika tvättråd inför återlämningen. Själv gick jag därifrån med en ny varm vinterjacka, ett broderat linne och en fin stickad ylletröja. En konstig men dock väldigt trevlig känsla är att bara lämna fram ett lånekort istället för en lunta pengar i kassan.
Jag och en vän diskuterade just detta med att ha gemensamt ägande om olika saker, sk Collaborative Consumtion, så som bilpooler men i vårt diskussionsfall också olika typer av friluftsutrustningar, t.ex. tält, stormkök, liggunderlag och ryggsäck. Det är saker som ju egentligen är helt onödigt att köpa var och en för sig och sedan använda max en gång om året. Hur många liggunderlag ligger inte och torkar i alla Sveriges förrådsskrubbar? För att slippa investera ihjäl sig inför en fjällvandring eller liknande så kan man istället inventera kompiskretsen och se om någon är villig att låna ut utrustning till en. Då sparar man ju både pengar och naturresurser! Lite som när man var tonåring och delade sina vänners garderober och skor hej vilt. Vi behöver hitta tillbaka dit, även om det kan kännas främmande att dela garderob med en massa främlingar.
Det här ingår i den nya typen av delad konsumtion som handlar om att dela på produkter, verktyg och samtidigt öka utbudet av olika tjänster t.ex. att låna ut sin soffa till turister. Det här med att allt ägande ska byggas individuellt känns på utgående. Att tänka nytt, våga lita på andra och skapa en tillhörighet och gemenskap är viktiga ingredienser både när man lånar ett stormkök av en vän eller lånar nygamla kläder från en lånegarderob.
Det är verkligen ett kul och klimatsmart koncept! Variation i garderoben kan sätta lite färg på vardagen, och så bra då att man inte behöver investera i det på lång sikt. Om man ändå hade bott i Stockholm...
SvaraRaderaVisst behöver vi tänka i vidare termer vad gäller utlåning men det kan vra ganska svårt utanför hippa storstadsregioner där öppenheten kanske är högre än ute i lilla hålan där alla sitter på varsin studsmatta, husvagn, båt etc. Jag har bott både i Malmö och Stockholm och det är skillnad mot de flesta människor där jag bor nu. Det är inte lika fint att bytlåna utan ses som lite "fattigt" och över gränsen intimt. Hur ändrar man på den inställningen hos folk?
SvaraRadera