Februari
Jag och en vän hade fröbytardag en mörk söndagkväll. Jag bytte mangold mot kålrot och salladslök mot kronärtskocka. Rädisa och krispsallad mot gul klotsquash och aubergine. En smart grej om man vill testa nya grönsakssorter utan att ruinera sig.
I slutet av februari tyckte jag att det var dags att plantera om mina pelargoner och övriga krukväxter. Bästa vårtecknet!
Mars
I mars var det dags att starta odlingssäsongen med förkultivering inne på fönsterbrädan. Här gror basilika, persilja och kronärtskocka. Tyvärr gick mycket fel (redan här) eftersom många frön inte grodde som de skulle.
April-maj
I april och maj omskolade jag plantorna i köksfönstret så de fick rymligare krukor. Vissa plantor fick sola sig på balkongen varma dagar. Och så började vi rensa allt (?) ogräs på kolonin. Vi grävde oss fördärvade och fick valkar i händerna. Sen satte vi lök och skördade rabarber som vi kokade kräm och bakade rabarbermuffins på. Man ska ju faktiskt inte glömma bort att fika i grönsakslandet.
Juni
I juni fick vi bråttom och sätta alla frön, potatisknölar, bönor och plantor som hittills inte hamnat i jorden. Spenaten växte så det knakade och vi skördade bladen i stora påsar. Morötterna grodde och växte ikapp med potatisen och kronärtskockor. Men mycket slog fel! Rödbetorna grodde dåligt. Vaxbönorna och sojabönorna grodde inte alls. Klotsquashen blev uppäten av sniglar och gurkorna tog aldrig riktigt fart (trots pet-flaskeväxthusen). Jordgubbarna var hur goda som helst men där fick vi en handfull skörd, resten tog sniglarna hand om när vi inte var där. Det skulle visa sig bli en ursligt regnig och kall sommar.
Augusti
Augusti - glädjens, besvikelsens och mordens månad. Glädje när jag skördar min första kronärtskocka och hovar hem kilovis med morötter. Besvikelsen när squash-, lök- och potatisskörden blir mindre än väntat. Vitlökarna skördades i slutet av månaden och visade sig vara underutvecklade om än väldigt goda. Och jag förvandlades till en mosa-mördarsniglar-maskin som tyvärr förlorade landandelar mot denna armada av spanjorer. Jag tröstade mig med att plocka körsbär från kommunens träd och kokade saft och sylt på. Och så suktade jag efter första tomatskörden på balkongen. Herregud så sent den första röda tomaten kom!
September- Oktober
Odlingsåret slutade med vackra höstmånader där höstsolen värmde och termoskaffet smakade sådär extra gott. Kronärtskockorna och morötterna fortsatte att frodas. Jag bakade min livs godaste morotskaka och plockade fallfrukt från diverse äppelträd. Sista besöket på kolonin i oktober skördade vi jordärtskockor och plockade en höstig bukett födelsedagsblommor till en vän.
2012 alltså. Äntligen var det tråkiga odlingsåret-som-gud-glömde över! Jag peppar och hoppas innerligt att 2013 blir ett roligare år för oss med höga odlingsambitioner.
Fina bilder! Sjukt avis på skörden alltså, men i år får ni konkurrens när vi drar igång odlingen på vår nya, stora söderbalkong. It. Is. On.
SvaraRaderaJättefina bilder som inspirerar mig. Jag längtar tills jag får flytta ut till hus på landet och har som ambition att odla så mycket som möjligt själv eller ihop med andra. Den där fröbytesdagen verkar toppen. En sån ska jag införa.
SvaraRadera