torsdag 17 januari 2013

Att sila grönsaker och svälja kött



En tanke som slagit mig angående inlägget om säsongsgrönsaker på vintern, är att det kanske lätt blir så att man tänker att man bör undvika många vanliga grönsaker nu i januari och i sin iver att tänka smart gällande långa transporter för sockerärtor och att dra ner på växthusodlade tomater kanske man minskar grönsakerna till förmån för en fisk, en korv eller en köttbit?

Jag vill bara förtydliga att grönsaker alltid alltid är ett klimatsmartare val än kött. Så står du och väljer mellan en matig grönsallad med tex rädisor och en falukorvsmiddag så är salladen alltid det som miljön blir gladast av. Det låter kanske helt självklart, men jag kom på mig själv med att försöka ersätta många grönsaker med en fisk eller en sojaprodukt och då tänker jag att icke-vegetarianer också faller dit och bygger vintertallriken med kött även fast man försöker vara medveten. Och eftersom vi ändå är inne på det klimatköttämnet så kommer här en liten lista på vilken typ av kött som är den bästa respektive sämsta ur klimatsynpunkt.

"Klimatsmarta" kött-lista
1. Kyckling
2. Fisk
3. Fläsk
4. Lamm
5. Skaldjur
6. Nöt

Dock vill jag passa på att poängtera att det ju finns andra anledningar än klimatet att undvika kyckling, de flesta fiskar och fläsk. Både djurrättsliga och ekosystemsmässiga skäl. Av de skälen känns nog både naturbeteskött och ekolamm som bättre alternativ. Vad som är viktigt att tänka på är att fokusera på de stora miljöbovarna och inte bli fixerade på att en vinterrädisa är sämre än rödbetor. Se först och främst till att sila bort köttet och inte grönsakerna.


5 kommentarer:

  1. Det är inte riktigt sant att grönsaker alltid är mer klimatsmarta än kött. Växthusodlade grönsaker på vintern är inte alls klimatsmarta. De bidrar heller inte nämnvärt till vårt näringsintag. De saknar helt proteiner, har lite fett och få kolhydrater.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu behöver ju även ladugårdar med djurhållning värmas upp på vintern, inte lika mycket som växthus kanske men köttindustrin behöver likväl uppvärmning och belysning, el till alla automatiska fodermaskiner, dyngrännor etc. Inkludera även foderproduktionen och frakten av sojaprotein från brasilien/USA så jag tror nog att om man räknar på den totala livscykelkostnaden för en köttbit vs en växthusodlad grönsak så kommer köttbiten kosta jorden många gånger mer.

      Radera
  2. Mycket bra inslag, återigen. Gilla-gilla. Bra att du tar upp problemet med kycklingen. Just kyckling, om den inte är KRAV-uppfödd, är bland det värsta anser jag ur djurrättssynpunkt. Sen tror jag ju fortfarande att allt "det gröna" är bättre än köttet hur som helst. Och det är förhoppningsvis inte många som väljer flygberesta sugar snaps från Kenya mitt i vintern. För hur goda är de egentligen? Vinter är en härlig rotsakstid. Soppor går att variera i det oändliga och kan serveras med gott bröd. Mättande och billigt är det också.

    SvaraRadera
  3. Jag skulle bara vilja tillägga viltkött som ett bra alternativ, även om det numera förekommer en del utfodring hos visst vilt. Så ser jag det som ett av de bästa alternativen gällande kött. Bara (ofast) naturlig föda och ingen antibiotika eller andra mediciner. Jag vet inte om det är det du menar med naturbeteskött, för det när det gäller det alternativet från affärerna har jag sett att det kommer från bland annat Brasilien och då känns inte det vidare klimatsmart heller :/

    Vi äter i vår familj mest av fisk och viltkött, ibland blir det en krav-kyckling. Vi försöker minska ner på kött och har ställt om till att alltid välja de ekologiska alternativen och mindre mängder. Små steg framåt ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, jag använde uttrycket naturbeteskött väldigt slarvigt känner jag. Självklart är viltkött det bästa alternativet om man nu känner att man vill äta kött.

      Tanken med att naturbeteskött (svensk alltså) var att det även bidrar till att hålla landskapet öppet. Eftersom jag inte äter kött brukar jag inte undersöka det närmre i butik och har därför missat att naturbetesköttet ofta kommer från Brasilien. Bra påpekande!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...