tisdag 31 juli 2012

Inlägg som förtjänar ett bättre öde än att dö drunkningsdöden på en blogg
Ibland kan jag bli lite uppgiven över att de mest lästa inläggen på den här bloggen är receptinlägg på saft och kakor eller hur man lättast gör rent en bränd kastrull. Det känns lite som en skymf mot alla de skitviktiga brinnande miljöinläggen jag skrivit. Som jag värkt och frustat fram. Som fått fingrarna och hjärtat att blöda. Som tagit flera dagar att skriva. Som kanske tagit lika många dagar att läsa?

De här inläggen har tyvärr ofta drunkat och försvunnit i de stora antal googlesökningar som hittat till bloggen i jakten på ett schysst recept på äppelmos. Men det i sig är ju också ett tecken på hur vi människor hanterar det som sker i samhället idag. Det är typiskt mänskligt att söka efter mysiga ofarliga saker i den här i rätt hårda och deppiga världen. Att flyktigt försöka piffa vardagen med en ny typ av muffins, eller en tjusig marmelad istället för att förkovra sig i miljöproblematik. Tro mig. Jag är själv expert på att använda google till just det. Men jag blir samtidigt lite fundersam över att inte fler hittar till min blogg som initialt är intresserade av miljö- och hållbarhetsfrågor. Som vill lära sig mer om hur man bidrar till att få jorden på fötter och minska sina egna ekologiska fotspår.

För att råda bot på detta tänkte jag därför helt fräckt få framhäva mina egna favoritinlägg som jag tycker är bra, råviktiga och störtintressanta. Kort och gott, de inlägg som förtjänar ett bättre öde än att dö drunkningsdöden på en blogg:


Soffengagemanget och dubbelmoralen
Skrivet från hjärtat. En sann historia som med all säkerhet utspelar sig runtom i de svenska hemmen. Varje dag. Att förfäras över jordens tillstånd men inte förmå sig se sin egen del i det som sker.

Vardagskemikalier en liten guide
En snabbguide för den som vill minska sin egen exponering av kemikalierna som finns runtomkring oss.

Det här med odlat laboratoriekött
Min egna diskussion om laboratorieodlat kött och om det kan avhjälpa den köttkris och miljökatastrof som världen står inför. Finns även publicerat på dyraremat.nu.

Kemikalielista över bästa och sämsta grönsak
En lista över vilka frukter och grönsaker som innehåller mest respektive minst bekämpningsmedelsrester. Good to know fact alltså.

Vems ansvar är det att förändra världen egentligen?
Lite av en fortsättning på soffengagemang-inlägget. Funderingar kring konsumtionens kraft att förändra. Går det verkligen att bli rädda-världen-hjälte genom att välja kravbananer i butiken?

Äggexperiment
Mitt äggtest för att själv SE skillnaden mellan ekoägg och frigåendeinomhusägg. Även fakta från KRAV om skillnaderna mellan de olika äggens näringsinnehåll. Lite kul! Mycket intressant.

Min lösning som kan rädda Östersjön
En hemsnickrad teori om hur vi skulle kunna råda bot på övergödning, algblomning, döda bottnar, överfiske och subventionerade yrkesfiskare med en enda enkel lösning. Jag tror på den! På riktigt!

Skillnaden mellan KRAV och Rainforest alliance
En snabb sammanställning av skillnaderna mellan två vanliga "miljömärkningar" och deras kriterium.Sådär ja. Varsågoda. Sprid gärna.6 kommentarer:

 1. Jag sprider./Karin

  SvaraRadera
 2. Vill också skicka uppmuntran! Jag förstår att det är frustrerande, men man kan tro och hoppas att någon av alla recept-sökare läser andra inlägg också. Kanske smyga in länkar till det viktiga även i det "oviktiga" så att även saft-sökarna exponeras? Fortsätt skriva blogg, det behövs!

  SvaraRadera
 3. Hallå där.
  Hamnade här via `sötasaker`
  Där hamnade jag för att jag googlade på "göra eget te".
  Googla är grymt och tack vara det hittar man grymma bloggar.
  Jag bokmärker och kommer i lugn och ro gå igenom din samling av superintressanta frågeställningar.

  Börjar med inlägget om ägg!

  :o)
  Ha det gott
  Ebba

  SvaraRadera
 4. Hittade hit pga Ekomamman i stan länkat till ett inlägg. Tackar för det!!!!! Har läst igenom en hel del av dina miljöinlägg nu eftersom det intresserar mig mycket. Du skriver väldigt informativt och enkelt vilket uppskattas. ( sen e recepten en bonus) Gillar mat och tänker att dina recept gör ju skillnad oxå eftersom du genom dem även ger tips om hur man lagar god och bra mat av schyssta produkter. Du hamnar direkt på min favvolista iaf!! Å det var en toppenide att samla alla viktiga inlägg, det gjorde läsningen mycket enklare. Tack för att du engagerar dig.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...