Sådär ja. I veckan kom alltså WHO´s rapport som visar på att det finns tydliga kopplingar mellan alla olika kemiska substanser i vår vardag och våra vanligaste folkhälsosjukdomar. Deppig läsning alltså. Men viktig! Tänk om den här rapporten på allvar kan ge kemikalielagstiftningen en knuff framåt både i Sverige, EU och världen? Tänk om vi på riktigt kan använda oss av försiktigthetsprincipen även inom kemikalieindustrin! Som det ser ut nu känns det nästan som en utopi, men om man kan förstärka forskningen på effekterna av hormonstörande ämnen så kanske även hårdare regleringar följer med.
För någon vecka sedan var jag på en lowtox-föreläsning där Magnus Hedenmark, författare till "Den flamsäkra katten" pratade om hur stor osäkerhet det finns gällande alla kemiska ämnen som florerar i samhället. Idag finns det ca 143 000 kemiska substanser i världen, varav ca 25% saknar data och 70% saknar data men anses vara pontentiellt farliga för hälsa och/eller miljö. Kemikalielagstiftningen ligger hopplöst efter. På EUs kandidatförteckning över ämnen som kan ha allvarliga effekter på människors hälsa eller för miljön, finns nu 138 ämnen. 138 av 100100 okända men potentiellt farliga ämnen alltså. Det är ju helt sjukt. Det måste bli bättre kontroller på vilka kemiska substanser som får användas, dvs att man testar kemikalierna och godkänner dem INNAN de kommer ut på marknaden. Och inte som det är nu att man gör stickprov och forskar på några av de okända ämnena. Detta kan jämföras med hur man beter sig när man plockar svamp. Ponera att du står på en svampmarknad där det finns garanterat ätbara svampar, garanterat giftiga svampar och svampar som man inte vet någonting om. Skulle du få för dig att testa lite okända svampar i maten? Spexa till fredagkvällen med en mysterysvampbox? Nä, knappast va? Men varför gör vi då det när det gäller andra saker i vardagen?
Varför tycker vi att det är okej att ämnen som vi kommer i kontakt med genererar:
- Allergier (allergier fanns knappt innan 80-talet, när de flesta ftalater, bisfenoler och flamskyddsmedel började användas).
- Att unga män har svårt att få barn. Spermiekvaliteten försämras hela tiden. Generation för generation.
- Att vi blir fetare, eftersom hormonstörande ämnen orsakar att fettcellerna förstoras.
- Att vi blir dummare, jo så är det faktiskt, rent generationsmässigt blir vi långsamt mindre inteligenta än tidigare generationer. (Källa)
Jag hoppas att den här WHO-rapporten inte blir en hyllvärmare utan verkligen får regeringar, riksdagar och EUkommissionen etc etc att boka möten, bjuda in forskare och statliga verk för föreläsningar, och sedan ta beslut som gör att vi närmar oss ett mer kemikaliereglerat samhälle. Det är dags nu!
Hej! Ö h t borde vi bli lite bättre på att ställa krav på forskningen - och på att ta till oss vad forskningen faktiskt betyder istället för att lita blint på den. Jag skrev precis om detta häromdagen.
SvaraRaderaHåller helt med dig.
SvaraRaderaFörsiktighetsprincipen bör råda - just nu är många rädda för att stötta sig med företag och riskera jobb och förlorat mandat vid nästa val.
Vi individer och konsumenter för rösta med fötterna istället - försöker hjälpa till med tips som spar både miljö och pengar.